Fietsen in Extremadura

Voor de mensen die van het authentieke Spanje houden is fietsen in Extremadura een droom.  Het unieke landschap, de prachtige steden, de afwezigheid van massatoerisme, de aardige mensen. En wat een rust! Kan ook niet anders als er maar 1,1 miljoen mensen wonen in een gebied dat even groot is als Nederland. Voor fietsers is er nog heel veel te ontdekken.

Links
Vier bijzondere trektochten door Extremadura

Fietsgebied voor ontdekkingsreizigers

Het bij vele onbekende Extremadura heeft veel grote Spaanse ontdekkingsreizigers voortgebracht. Iets van de geest van de ontdekkingsreizigers heb je nodig als je in dit gebied gaat fietsen want het gebied is op fietsgebied nauwelijks ontwikkeld. Het is bijvoorbeeld heel lastig om een goede fietsverhuurder te vinden en ook organisaties die actief zijn in het fietstoerisme moet je met een lampje zoeken. Verwacht geen boekjes met fietskaarten als je naar de VVV gaat. Ook is het niet zo makkelijk om er vanuit ons land te komen.  Extremadura heeft geen internationale luchthaven.

Een beetje puzzelen en zelf je weg zoeken dus. Maar als je eenmaal op je fietsje zit op zo’n mooi landelijk weggetje voel je je de koning te rijk. Wegen genoeg trouwens. Er liggen heel veel rustige weggetjes zowel verhard als onverhard. En het is overal heel erg rustig.

Noord en zuid
Extremadura heeft twee provincies. Caceres in het noorden en Badajoz in het zuiden. Twee grote rivieren doorsnijden het land van oost naar west.  De Taag in het noorden en de Guadiana iets onder het midden. Bijna al het mooie wat Extremadura (fietsers) te bieden heeft ligt ten noorden van de Guadiana. Daar liggen de mooie steden: Merida, Caceres, Trujillo en Palencia en ook het beroemde klooster  van Guadelupe, de bergen van de Sierra de Gata, de Gredos en de Villuercas.  Ten zuiden van de Guadiana vlakt het land uit en zie je eindeloze graanvelden. Vanaf juni is het hier al vrij kleurloos, hoewel goudgeel en bruin natuurlijk ook kleuren zijn. Nog verder naar het zuiden kom je in de Sierra Morena, het mooie, groene gebergte dat Extremadura van Andalusië scheidt.

De dehesa
Het kenmerkende landschap van Extremadura is de zogenaamde dehesa. Je ziet grote volle Kurkeiken en steeneiken op enige afstand van elkaar met daartussen het opgeschoten gras waarin het vee rondscharrelt De bomen zorgen voor schaduw voor de beesten en voorkomen dat je bodem uitdroogt in de brandende zon. Als je de keuze hebt moet je Extremadura bezoeken tussen half april en half mei. De dehesa is dan veranderd in een eindeloze bloemenzee. In de tweede helft van mei is het water dat in de winter gevallen is voor een groot deel verdampt en raken de bloemen uitgebloeid en wordt het gras langzaam geler.

Routes
Fietsen in Spanje heeft een eigen fietsroute in Extremadura. Die begint in Talavera de la Reina (nog in de provincie Toledo) en volgt dan in de eerste etappe de prachtige Via Verde de la Jara. In de routebeschrijving vind je veel praktische informatie voor Extremadura-fietsers.

Een andere via verde is de Vía Verde Vegas del Guadiana a Las Villuercas.  Fietsen in Spanje heeft deze via verde verkend en kwam teleurgesteld terug. De route wordt niet onderhouden en is in verval. De verlaten stationnetjes zijn het domein van nestelende ooievaars.

De ruta via de la Plata is de grote doorgaande route van Sevilla naar Santiago of Gijon. Die route gaat van zuid naar noord door Extremadura en wordt veel gebruikt door pelgrims. Je kunt de variant van de officiële Ruta de la Plata-organisatie doen of die van Paul Benjaminse. Bij de eerste heb je keuze uit een variant over de weg of een goeddeels onverharde. Bij de route over de weg en zelfs die van Benjaminse fiets je vrij veel over de oude N630 een iconische weg die ligt op de plaats waar al sinds de Romeinse tijd een belangrijke noord-zuid verbinding lag. De N630 is nu zo goed als verlaten omdat er een snelweg langs is gebouwd en is nu in feite een heel breed fietspad.

Er zijn nog meer routes. Bijna allemaal onverhard. Het toerismebureau van Extremadura heeft  een mooie brochure waarin ze allemaal staan .Gezien onze ervaringen op de via verde zijn we bang dat het boekje de zaken mooier voorstelt dan ze zijn. Het zijn sowieso allemaal routes die je met een stevig fiets met stevige banden moet doen, het liefst per MTB.

Vogels
Voor op fietser gericht toerisme is nauwelijks ontwikkeld. Maar voor vogelaars is de rode loper uitgelegd. Extremadura is een van populairste Europese bestemmingen voor vogelliefhebbers met het nationale park Monfrague als absoluut hoogtepunt. Hier leeft een grote diversiteit aan vogelsoorten, ook zeer zeldzame. Maar ook als je gewoon door het land fietst valt je de aanwezigheid van vogels al snel op. Vooral van de ooievaars die hier op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen hun nest bouwen.

De beste tijd om te fietsen
April, mei en juni. Vooral april en mei als je de pracht van de dehesa wilt zien. In juni kan het al flink warm zijn. September en oktober zijn voor wat betreft de temperaturen ook prima, maar het land is dan zijn kleur verloren.

Fiets huren
Het beste in Madrid of in Sevilla. In Madrid bij Rutaspangea en in Sevilla bij Bici Activa. Bij beide heb je de keuze uit vele type fietsen.

Hoe kom je er?
Vliegen op Madrid Barajas of Sevilla. Afhankelijk van wat je bestemming is. Sevilla heeft een wat compactere luchthaven en je rijdt er makkelijk weg, maar er zijn minder vluchten. Meer keuze heb je als je op Madrid vliegt, maar je moet – als je een auto huurt -wel eerst om de stad heen voor je op de weg naar Extremadura bent. Een uur of twee heb je wel nodig.

Je kunt ook de trein nemen Madrid-Caceres nemen. Dat is een MD-trein waarin plaats is voor 3 fietsen.

Links
De Vlaamse reisorganisatie Zuiderhuis heeft een mooie fietsreis langs paradors in Extremadura
Een heel leuke plek om een paar dagen te verblijven zijn de vakantie-appartementen van Jantien en Walter in Alcuescar.

 

 

fietsen extremadura

klimaat extremadura

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top