Eten en drinken

Op de fiets door Spanje: wat eet en drink je?
Hieronder vind je een overzicht van gerechten die je vrijwel overal in Spanje op de menukaart zult vinden, samengesteld door Spanjefietser Raul Gonzalez. Hij heeft vooral gerechten geselecteerd die veel mensen lekker vinden en ook nog (redelijk) gezond zijn. Goed fietsvoer kortom. De lijst is onderverdeeld in bocadillos (broodjes), en voor-/hoofd-/nagerechten. De populaire tapas worden niet apart vermeld. Je ziet ze meestal vanzelf staan op de toonbank van bars. Bovendien zijn de ingrediënten van tapas eigenlijk dezelfde als die van bocadillos en voorgerechten.

Bocadillos en voorgerechten PDF

Spaanse hoofdrechten en nagerechten  PDF

Nog meer over eten in Spanje:

  • Ontbijten
  • Brood
  • Eten onderweg
  • Ensaladas
  • Menu van de dag
  • Uit blik
  • Vegetariers
  • Olie
  • Chinese restaurants
  • Drinken

Ontbijten Het gebruikelijke Spaanse ontbijt is vrij karig.  Het bestaat meestal uit koffie met warme melk  (café con leche) of thee () en een croissant of toast met boter en jam (croissant ó tostada con mantequilla y mermelada). De wat duurdere hotels of die waar veel buitenlanders komen hebben vaak een  uitgebreider ontbijt of  een buffetontbijt. Een zumo natural is vruchtensap van bijvoorbeeld naranja (sinaasappel), melocotón (perzik), of pera (peer).  Als je geen natural toevoegt krijgt je vaak een néctar, met toegevoegde suiker en weinig fruit. Echt versgeperst  sap is doorgaans alleen sinaasappelsap.  zumo natural exprimido de naranja.

Brood Helaas is echt volkorenbrood niet te krijgen in Spanje. Wel is steeds vaker brood te krijgen wat in ieder geval wat donkerder en voedzamer is. Vraag naar pan integral.

Eten onderweg Voor het fietsen wat fruit van het seizoen inslaan bij de groetenboer (frutas y verduras) of de supermarkt is altijd een goed idee. Voor een uitgebreidere lunch onderweg is brood met vleesbeleg een aanrader, b.v. serrano-ham of stukjes salchichón (worst met zwarte peper) of chorizo (worst met paprika). Groenten als artisjokharten met een beetje zout en azijn of gewoon echte tomaten (met smaak!) zijn ook een zeer goed idee. Als een hele bocadillo in een bar je te veel is, bestel dan madalenas of  sobaos  (ronde of platte cakjes) met café con leche.

Ensaladas Ben je toe aan een licht gerecht, dan is een ensalada mixta,  (gemengde salade) altijd een goede keus.  Overal te krijgen, zelfs als het niet op het menu staat. Ook heel goed is ensalada de verano  (zomer salade). Zie de tabel boven voor een idee van ingrediënten.  Dit zijn complete, gezonde en goedkope gerechten.

Het menu van de dag (Menú del día) Het dagmenu is doorgaans de meest voordelige keuze in restaurants en bars die maaltijden serveren.  Als het niet op de menukaart staat, kun je vragen of het wordt aangeboden:  Tienen menú del día? Voor onderweg is  bocadillo of alleen een ensalada mixta een betere keuze. Een heel menú del dia wordt een beetje zwaar als je daarna verder fietst.

Uit blik Zelfs in kleine dorpswinkels zijn doorgaans blikken met stoofpotjes te vinden. Handig als je tijdens een trektocht in een appartement of casa rural met eigen keuken overnacht. Blik openmaken en opwarmen is genoeg. Lekker en voedzaam in blik zijn b.v. albóndigas (gehaktballetjes, zie hoofdgerechten), lentejas (linzen met stukjes o.a. chorizo) of  fabada (witte bonen met o.a. bloedworst).

Vegetariërs Als je er zeker van wilt zijn dat er geen stukjes vlees worden toegevoegd aan een in principe vegetarisch gerecht (wat bij gemengde groenten, salades of soep kan voorkomen), vraag dan: Sin jamón/pollo/atún por favor, soy vegetariano. (Zonder ham/kip/tonijn aub, ik ben vegetariër.)

Olie Sommige gerechten, met name roerei (revuelto de) worden vaak nog in een plas olie geserveerd. Je kunt vragen: por favor con el aceite escurrido, o fritos con poco aceite. (nl: Aub met de olie uitgelekt, of in weinig olie gebakken.

Chinese restaurants In elke plaats met 10.000 inwoners of meer zit een Chinees. Het grote voordeel van daar dineren… je kunt er ’s avonds al om 8 uur eten, terwijl het Spaanse restaurant dan nog minstens een uur dicht is. Ze serveren bovendien snel en hebben vaak groenten op de menukaart.

Drinken Doorgaans wordt bij het eten huiswijn gedronken (vino de la casa tinto/blanco). Wil je wat beters, vraag dan de wijnkaart (carta de vinos). Een gastronomisch dieptepunt is de Casera fles (water met bubbeltjes gezoet met sacharine) die in goedkope restaurant vaak samen met de huiswijn op tafel wordt gezet. Trek dan een vies gezicht en vraag om gewoon water: agua del grifo/ mineraal sin gas/ mineral con gas (nl: water uit de tap/in fles zonder bubbeltjes/in fles met bubbeltjes). Water uit de tap is prima te drinken. Bier (cerveza) wordt geserveerd uit het vat (una caña) of zit in een flesje (una botella/ un  botellín). In barretjes onderweg kun je bij je bocadillo ook een alchohovrij biertje nemen. In Spanje is de keuze hierin groot en volgens de kenners smaken ze veel beter dan het maltbier in Noord-Europa.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top