Fietsen van Sevilla naar Gijon op de Via de la Plata route

900 km fietsen door indrukwekkende landschappen en duizenden jaren geschiedenis

 • De originele route (hieronder beschreven) loopt tussen Sevilla en Gijon
 • Later is de route een Pelgrimsroute geworden
 • Pelgrims verlaten de originele route na Zamorra en buigen af naar Santiago

Aan het begin van onze jaartelling besloten de Romeinen tot de bouw van een noord-zuid verbinding aan de westkant van het Iberisch schiereiland. In de 2.000 jaar dat de route er nu ligt trokken tallozen over de route; handelsreizigers, soldaten, pelgrims… Fietsers zien ze hier pas de laatste tientallen jaren, maar hun aantal groeit snel!

De Via de la Plata (beter gezegd de Ruta Via de la Plata) loopt van Sevilla in het zuiden naar Gijon aan de noord-kust door 2.000 jaar geschiedenis. Onderweg kom je langs steden en plaatsen die tot de mooiste van Spanje behoren (zoals Caceres, Merida Salamanca, Zamorra en Leon) Dit filmpje geeft je daarvan een beeld.

De plaatsen langs de route hebben de handen ineengeslagen om de Via de la Plata te onderhouden en bekendheid te geven. Als fietser heb je de mogelijkheid uit een onverharde en een verharde variant. De eerste vereist een mountainbike met bagagedrager en fietstassen. Er zijn niet veel Nederlanders en Belgen die op deze manier fietsen, maar voor de Spanjaarden is het heel gebruikelijk.

Via de la plata fietsenDe route over verharde wegen is verdeeld in 12 etappes van tussen de 53 en de 102 kilometer, maar je kunt de etappes zo lang en kort maken als je zelf wenst. Op de site van La Via de la Plata staat een lijst met overnachtingsadressen.

Van de 12 etappes staan kaartjes op de site, maar handiger is het om de route op een GPS te zetten. Er is alles aan gedaan om te vermijden dat je op drukkere wegen komt, maar een paar drukke stukken zul je voor lief moeten nemen. De N630, de oude nationale weg van Sevilla naar Gijon (een van de langste wegen van Spanje), zul je in ieder geval heel wat kilometers volgen. Deze weg is veel van zijn verkeer verloren nu er ook een autosnelweg van noord naar zuid is aangelegd. Krijg met dit filmpje een beeld van wat je onderweg kunt verwachten.

Er zijn mensen die de Via de la Plata gebruiken om vanuit Sevilla naar Santiago de Compostela te fietsen. Dat betekent dat je naar het westen afslaat op het moment dat je de Camino Frances hebt bereikt. Daarmee mis je helaas wel de  belangrijkste stempel in je Via de la Plata stempelboekje, die van Gijon.

De Via de la Plata staat in Spanje niet bekend als de zwaarste fietsroute. Spanje is echter zelden echt vlak en in het noorden zul je echte bergen voor de wielen krijgen. Daar achter ligt dan je einddoel en zul je met voldoening terugkijken op een reis door een prachtig deel van Spanje.

Alle informatie vind je op de site van de Ruta Via de la Plata, die gelukkig ook in het Engels beschikbaar is.

Zeer de moeite waard en buitengewoon handig is de app van de Via de la Plata route. Die vind je in Google Play en de Appstore onder: La Ruta en Bici.

Naamsverwarring: het ‘plata’ in de naam Via de la Plata betekent niet zilver.  Het Plata zoals hier gebruikt is een verbastering van een Arabisch woord met de betekenis betegeld/geplaveid. Via de la Plata vertalen met Zilverroute is dus onjuist.

fietsen zilverroute

Een stempel in iedere etappeplaats

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Andalusië

Selecteer een optie

4 reacties

 1. Het is een geweldige ervaring en uitdaging om de Via de la Plata te fietsen.
  De natuur, gebouwen, dorpen en steden zijn indrukwekkend.
  De mensen die je ontmoet aardig en zeer behulpzaam.
  Kortom zeer de moeite waard.

 2. Heeft iemand deze route wel eens half maart gefietst, ik twijfel over maart of begin mei. natuurlijk zal mei stuk beter weer zijn en groener. misschien zijn er argumenten om toch in maart te gaan!

  • Hans Resing op

   Het enige argument om half maart te fietsen is dat het in mei in het zuiden soms al heel warm is. Op de Fiets en Wandelbeurs 2018 hield iemand een presentatie die de Ruta de la Plata in mei had gefietst en in Sevilla met 32 graden was begonnen. Naar het noorden toe werd het koeler dus heel groot leek met dit bezwaar niet. Als ik de keuze had zou ik altijd voor mei kiezen. In het noorden van Extremadura en in Castillie/Leon begint de lente later dan in het zuiden, dus maart is aan de vroege kant.

 3. Roon Hulshoff op

  Wij (vader & zoon) hebben de 1e 2 weken van juni 2019 de Via de la Plata gefietst. Gestart in Sevilla en afgebogen bij Zamora en via A Gudiña en Ourense naar Santiago gereden. Prachtige route, kan niet anders zeggen. Veel desolater dan de Camino Frances en qua natuurschoon meer dan de moeite waard. Cultuur historisch erfgoed op de route is overweldigend, steden als Sevilla, Zafra, Merida, Caceres, Salamanca en Zamora zijn indrukwekkend. Voorzieningen zijn niet te vergelijken met de Camino Frances, dus wel iets om rekening mee te houden. Ik ben een fan van de gidsen van Clemens Sweerman (Langs Oude Wegen en Jakobsroute) en dan is het echt wennen aan de uitgave van Benjaminse. Zwaarte van de tocht is veelal af te wentelen op de temperatuur. Wij zijn gestart met 45 graden en dan is de Ruta de Aqua heel mooi en ook heel zwaar. In het noorden was het in de ochtend tegen het vriespunt, dus veel varianten meegemaakt. Overnachten in het klooster van Sta Maria de Oseira is indrukwekkend. Bij een volgende keer zou ik vanaf Zamora doorfietsen naar het noorden en bij Astorga de Camino Frances oppakken, spreekt mij meer aan dan het volgen van de route via Ourense. Enfin, al met al een aanrader.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top