De Spaanse Pyreneeën zijn anders
Als je aan de Pyreneeën denkt, zie je misschien meteen hoge toppen en ontoegankelijk gebied voor je. Maar dat beeld klopt niet helemaal. De Pyreneeën is eigenlijk maar een heel smalle bergketen, met in het hart daarvan de echt hoge bergen. Naar het zuiden toe wordt het landschap al heel snel vriendelijker en kom je in de ‘foothills’.
De Pyreneeën vormen een schitterend gebied om te fietsen. Je vindt er een afwisseling van ruige bergtoppen, groene dalen, diepe kloven en interessante flora en fauna. Maar ook middeleeuwse dorpen en oeroude Romaanse kerkjes. Opvallend is dat het landschap en de manier van leven heel anders zijn dan aan de Franse kant. De Spaanse kant is zonniger, droger, minder toeristisch ontwikkeld en veel dunner bevolkt. Fietsers zullen merken dat de stijgingspercentages in het algemeen milder zijn dan aan de Franse kant. De passen tussen Frankrijk en Spanje liggen op zo’n 2.000 meter, maar vanaf de Spaanse kant klim je 30 km tegen 5% terwijl je vanaf de Franse kant 15 km tegen 10% fietst.
De Pyreneeën zijn vooral het domein van mountainbikers, racefietsers en vakantiefietsers die van klimmen houden.
Via een tweetal passen komen Santiagofietsers vanuit Frankrijk de Pyreneeën over.
De Spaanse Pyreneeën lopen, van oost naar west gezien, door de regio’s Catalonië, Aragon en Navarra. De hoogste bergen (boven de 3.000 meter) liggen in het centrale gedeelte. De hoogste toppen zijn de Aneto van 3.408 meter en het massief van de Monte Perdido van 3.355 meter. De afstand tussen Middellandse Zee en Atlantische Oceaan is iets meer dan 400 kilometer. Er liggen een aantal nationale parken in de Pyreneeën waarvan Aiguestortes en Ordessa de bekendste zijn.
Reliëf, routes en wegen
Als je de Alpen gewend bent, zul je merken dat de Pyreneeëncols onregelmatiger zijn. In de Alpen is het een kwestie van het vinden van een klimritme. In de Pyreneeën wisselen de stijgingspercentages elkaar meer af. Voordeel is dat je op vlakkere gedeelten wat kunt herstellen. Er is weinig doorgaand verkeer op de passen. De weg door Andorra is wel heel druk.Opmerkelijk is dat de grote wegen in de Pyreneeën van noord naar zuid door de dalen lopen; terwijl de kleine, rustige wegen van oost naar west, over de bergruggen gaan. De keuze is dan tussen: makkelijker fietsen over drukkere wegen of zwaarder fietsen over stille weggetjes.
Echte helden rijden de Pyreneeën van kust tot kust. Er zijn reisorganisaties die deze uitdagende trip met de mountainbike of de racefiets faciliteren.
De twee bekende passen Ibañeta bij Roncesvalles (op 1.057 meter boven Pamplona) en de Somport (1.632 meter boven Jaca) zijn onderdeel van de twee Jacobsroutes vanuit Frankrijk. Maar wellicht het mooiste stuk voor de vakantiefietser in de Spaanse Pyreneeën zijn de zes of zeven dalen met kleine weggetjes tussen Pamplona en Jaca, net onder de Pyreneeën. Kijk op de kaart en vindt namen als Salazar, Roncal, Ansó, Hecho… met de gelijknamige aangename dorpjes. Hetzelfde geldt voor Isaba en Ochagavía. Rust, mooie landschappen en natuur bepalen hier het decor. Je vindt er overal leuke kleine hostals, b&b’s (casas rurales) en campings die zelf in de zomers nog vrij rustig zijn.
Bereikbaarheid
De Spaanse Pyreneeën kun je vrij goed per auto bereiken. Vanuit Utrecht ongeveer 1.350 km, vanuit Brussel 1.150. Je kunt via de Baskische kant of via de Catalaanse kant aanrijden. Als je kiest voor het vliegtuig, dan heb je de keuze uit Barcelona, Girona als je geen overstap wilt. Barcelona biedt goede aansluitende trein- en busverbindingen.
Het Zuidfranse Toulouse is ook een prettige plek om op te vliegen.