Fietsen dwars door Spanje in het spoor van El Cid.

 
Het fietsen van de Camino del Cid is een groot Spaans fietsavontuur
De middeleeuwse ridder Rodrigo Diaz, El Cid, behoort tot de grootste Spaanse helden. Tijdens de reconquista vocht hij zich van Burgos naar Valencia, de stad die hij uiteindelijk op de Moren wist te heroveren. Spanje fietsen

Door de streken waarin de Cid in de 11e eeuw vocht is een toeristische route uitgezet, de Camino del Cid. Klik hier voor de volledig kaartIn feite zijn er twee routes die parallel aan elkaar lopen: een over (veelal) rustige secundaire  wegen, geschikt voor fietsers die op de verharde weg willen fietsen en een onverharde route die door mountainbikers en wandelaars wordt gebruikt. De totale route is 2.000 kilometer lang, maar dat is dan inclusief extra lussen (anillo’s) en uitbreidingen, die prachtig zijn als je heel veel tijd hebt, maar die je ook kunt overslaan. De basisroute (Burgos-Valencia) is 1.100 kilometer lang en voert je door het mooie en mysterieuze binnenland van Spanje. Lege landschappen, bergen en dalen, burchten op bergtoppen en  veel prachtige en levendige dorpen en steden…. hier haal je als Spanjeliefhebber echt je hart op.

camino del cid fietsen

Prachtige documentatie
De organisatie die De Camino del Cid onderhoudt (de hele route is uitgepijld en wordt ieder jaar gecontroleerd), biedt op hun voortreffelijke website een overweldigende hoeveelheid informatie aan. Je kunt rechts bovenaan voor weergave in het Engels kiezen maar daarbij moet je wel weten dat nog maar een deel van de informatie in die taal beschikbaar is. Een volledige vertaling vraagt nog wel wat tijd en daarom zul je soms naar de Spaanse versie moeten schakelen.

De Camino del Cid over de verharde weg
Ga je naar de site: klik dan in de navigatiebalk op The Routes/ Las Rutas en daarna op Cycling / Cicloturismo. Daar vind je de hele route (2000 km) verdeeld in 10 blokken van 2, 4 of fietsen spanje6 dagen. Ze hebben allemaal een eigen naam en thema. Als je zo’n thema opent krijg je toegang tot boekjes die je kunt downloaden, kaarten, overnachtingsmogelijkheden, toeristische informatie en  GPS-tracks.

Deze opbouw in blokken maakt het prima mogelijk om de Camino del Cid in delen te fietsen. De eerste vier thema’s brengen je van Burgos naar Valencia. Daarna kun je nog een paar dagen doorfietsen tot in Alicante. Er zijn ook thema’s met rondritten (anillos = ringen), maar als je door wilt fietsen kun je die dus overslaan en ze voor later bewaren.

Het grootste deel van de route gaat over B-wegen met weinig tot zeer weinig verkeer en met asfalt in allerlei kwaliteiten. Toch zul je af ten toe ook op doorgaande verkeersweg rijden, maar die zijn in Spanje over het algemeen ook nog redelijk rustig. In de downloadbare routeboekjes staat alles over de intensiteit van het verkeer, de kwaliteit van het wegdek en de breedte van de zijstrook.

De Camino del Cid op de MTB
Kies je voor de onverharde versie van de Camino del Cid dan fiets je voor het grootste deel over de paden waar ook de wandelaars gebruik van maken. Voor de moeilijkste passages is een alternatieve route voor MTB’ers aangelegd. De MTB versie bestaat uit 7 delen en is maximaal 1.500 km lang.

Klik hier voor de Engelstalige site van de Camino del Cid

De route van Clemens Sweerman (900 km)
Clemens Sweerman maakte enige tijd geleden een eigen versie van de Camino del Cid, voortbouwend op de route die Bert Sitters ooit beschreef.  De gids ‘in het spoor va El Cid’, verscheen bij uitgeverij Pirola en bevat veel mooi kaartmateriaal. Kijk op www.elcidroute.nl voor meer informatie en gps-tracks (en ook voor wijzigingen en correcties t.o.v. de oorspronkelijke tekst, bijgehouden tot 2014).  Bestellen kun je bij de Fietsvakantiewinkel: Informatie en bestelmogelijkheid

fietsen camino del cid

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje


4 reacties

 1. Ik organiseer een 5 daagse fietsreis over het ‘mediterrane’ deel van de Camino del Cid, van Albarracin tot Valencia. Je begint in het ruige binnenland van Teruel en eindigt aan de Middellandse zee. Onderweg zorg ik voor de beste accommodatie en dagelijks bagagevervoer. Kijk op http://www.spainish.es voor alle details. ¡Hasta pronto! Richard van Kruchten

 2. Roswitha op

  Wij hebben deze route in 2015 gefietst, van Burgos naar Valencia. Wij reden op atb fietsen met bepakking en een bob trailer. Dit was op enkeke stukjes na, goed te doen. Het is een prachtige route door het ruige binnenland van spanje met oude dorpen en overal de restanten van kastelen en burchten.
  De site ivan de camino is perfect en biedt veel informatie.
  Wil je meer weten, stuur gerust een email.

 3. Caroline op

  Beste roswitha, wij zouden een vergelijkbaar traject willen doen. Hoeveel dagen hebben jullie hierover gedaan? En hoe zwaar vonden jullie de route?
  Met vriendelijke groet, Caroline

 4. Hans Resing op

  Wij (man/vrouw/62 en 60) zijn in juni in 14 dagen van Burgos naar Valencia gefietst, zo’n 900km. Met bagage en een bob-trailer, op atb’s zoveel mogelijk de wandel/atb route gevolgd. We hebben gekampeerd waar campings waren, voor het overige altijd onderdak kunnen vinden in hostals, hotels of casa rurales.
  Wij vonden de route niet heel zwaar, goed te doen.

  Voor meer info over route indeling en overnachtingsadressen, foto’s e.d.: laat het weten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top