Fietsen dwars door Spanje in het spoor van El Cid.

 
Het fietsen van de Camino del Cid is een groot Spaans fietsavontuur
De middeleeuwse ridder Rodrigo Diaz, El Cid, behoort tot de grootste Spaanse helden. Tijdens de reconquista vocht hij zich van Burgos naar Valencia, de stad die hij uiteindelijk op de Moren wist te heroveren. Spanje fietsen

Door de streken waarin de Cid in de 11e eeuw vocht is een toeristische route uitgezet, de Camino del Cid. Klik hier voor de volledig kaartIn feite zijn er twee routes die parallel aan elkaar lopen: een over (veelal) rustige secundaire  wegen, geschikt voor fietsers die op de verharde weg willen fietsen en een onverharde route die door mountainbikers en wandelaars wordt gebruikt. De totale route is 2.000 kilometer lang, maar dat is dan inclusief extra lussen (anillo’s) en uitbreidingen, die prachtig zijn als je heel veel tijd hebt, maar die je ook kunt overslaan. De basisroute (Burgos-Valencia) is 1.100 kilometer lang en voert je door het mooie en mysterieuze binnenland van Spanje. Lege landschappen, bergen en dalen, burchten op bergtoppen en  veel prachtige en levendige dorpen en steden…. hier haal je als Spanjeliefhebber echt je hart op.

camino del cid fietsen

Prachtige documentatie
De organisatie die De Camino del Cid onderhoudt (de hele route is uitgepijld en wordt ieder jaar gecontroleerd), biedt op hun voortreffelijke website een overweldigende hoeveelheid informatie aan. Je kunt rechts bovenaan voor weergave in het Engels kiezen maar daarbij moet je wel weten dat nog maar een deel van de informatie in die taal beschikbaar is. Een volledige vertaling vraagt nog wel wat tijd en daarom zul je soms naar de Spaanse versie moeten schakelen.

De Camino del Cid over de verharde weg
Ga je naar de site: klik dan in de navigatiebalk op The Routes/ Las Rutas en daarna op Cycling / Cicloturismo. Daar vind je de hele route (2000 km) verdeeld in 10 blokken van 2, 4 of fietsen spanje6 dagen. Ze hebben allemaal een eigen naam en thema. Als je zo’n thema opent krijg je toegang tot boekjes die je kunt downloaden, kaarten, overnachtingsmogelijkheden, toeristische informatie en  GPS-tracks.

Deze opbouw in blokken maakt het prima mogelijk om de Camino del Cid in delen te fietsen. De eerste vier thema’s brengen je van Burgos naar Valencia. Daarna kun je nog een paar dagen doorfietsen tot in Alicante. Er zijn ook thema’s met rondritten (anillos = ringen), maar als je door wilt fietsen kun je die dus overslaan en ze voor later bewaren.

Het grootste deel van de route gaat over B-wegen met weinig tot zeer weinig verkeer en met asfalt in allerlei kwaliteiten. Toch zul je af ten toe ook op doorgaande verkeersweg rijden, maar die zijn in Spanje over het algemeen ook nog redelijk rustig. In de downloadbare routeboekjes staat alles over de intensiteit van het verkeer, de kwaliteit van het wegdek en de breedte van de zijstrook.

De Camino del Cid op de MTB
Kies je voor de onverharde versie van de Camino del Cid dan fiets je voor het grootste deel over de paden waar ook de wandelaars gebruik van maken. Voor de moeilijkste passages is een alternatieve route voor MTB’ers aangelegd. De MTB versie bestaat uit 7 delen en is maximaal 1.500 km lang.

Klik hier voor de Engelstalige site van de Camino del Cid

De route van Clemens Sweerman (900 km)
Clemens Sweerman maakte enige tijd geleden een eigen versie van de Camino del Cid, voortbouwend op de route die Bert Sitters ooit beschreef.  De gids ‘in het spoor va El Cid’, verscheen bij uitgeverij Pirola en bevat veel mooi kaartmateriaal. Kijk op www.elcidroute.nl voor meer informatie en gps-tracks (en ook voor wijzigingen en correcties t.o.v. de oorspronkelijke tekst, bijgehouden tot 2014).  Bestellen kun je bij de Fietsvakantiewinkel: Informatie en bestelmogelijkheid

fietsen camino del cid

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje


5 reacties

 1. Ik organiseer een 5 daagse fietsreis over het ‘mediterrane’ deel van de Camino del Cid, van Albarracin tot Valencia. Je begint in het ruige binnenland van Teruel en eindigt aan de Middellandse zee. Onderweg zorg ik voor de beste accommodatie en dagelijks bagagevervoer. Kijk op http://www.spainish.es voor alle details. ¡Hasta pronto! Richard van Kruchten

 2. Roswitha op

  Wij hebben deze route in 2015 gefietst, van Burgos naar Valencia. Wij reden op atb fietsen met bepakking en een bob trailer. Dit was op enkeke stukjes na, goed te doen. Het is een prachtige route door het ruige binnenland van spanje met oude dorpen en overal de restanten van kastelen en burchten.
  De site ivan de camino is perfect en biedt veel informatie.
  Wil je meer weten, stuur gerust een email.

 3. Caroline op

  Beste roswitha, wij zouden een vergelijkbaar traject willen doen. Hoeveel dagen hebben jullie hierover gedaan? En hoe zwaar vonden jullie de route?
  Met vriendelijke groet, Caroline

 4. Hans Resing op

  Wij (man/vrouw/62 en 60) zijn in juni in 14 dagen van Burgos naar Valencia gefietst, zo’n 900km. Met bagage en een bob-trailer, op atb’s zoveel mogelijk de wandel/atb route gevolgd. We hebben gekampeerd waar campings waren, voor het overige altijd onderdak kunnen vinden in hostals, hotels of casa rurales.
  Wij vonden de route niet heel zwaar, goed te doen.

  Voor meer info over route indeling en overnachtingsadressen, foto’s e.d.: laat het weten.

 5. Hans Resing op

  Toon reed het laatste stuk van de Camino del Cid. Hij vloog naar Valencia en nam de trein naar Cella. Vandaar fietste hij over de Camino terug naar Valencia.
  Dit is zijn verslag:

  We hadden vooraf fietsen besteld bij Orange Bikes, http://www.BimBimBikes.nl. Goede service: een fiets met een manco aan de kettingkast werd direct omgeruild bijvoorbeeld. Grappig wel dat je een extra binnenband en een pompje meekrijgt maar geen plakspullen. Ze verhuren ook alleen maar aan toeristen die in de stad blijven; info over tochten buiten de stad hadden ze (bij ons filiaal) niet. De Hollanders op de fiets zijn direct te herkennen aan zich wat brutaler in het verkeer begeven en zonder helm rijden.
  De routebeschrijving van de Camino del Cid had ik van internet gehaald: http://www.caminodelcid.org. Spaanstalig maar informatief met goede kaartjes, routebeschrijving, wat summiere bezienswaardigheden en mogelijkheden voor koffie, restaurant, hotel en ov. Wij konden er goed mee uit de voeten (maar zie verder). Ook diagrammen met hoogteprofiel van de etappes. Handig om je voor te bereiden. Er staan twee routes op: 1 voor gewone fietsers en 1 voor mountainbikers: dat hadden we eerst niet in de gaten.

  De start was wat ongelukkig. Ik had vooraf treinkaartjes gereserveerd van Valencia naar Cella. Echter alleen voor ons, niet voor de fietsen omdat ik er vanuit ging dat die gratis meekonden. Bleek dat er in de trein maar 3 fietsen meekonden; 2 plaatsen waren al gereserveerd. Aangezien ik ook de hotels voor de komende 4 dagen gereserveerd had móesten we dus met die trein mee. Met de fietsen door de controle waar gelukkig niet op fietskaartjes gelet werd. En ook gelukkig waren de fietsplaatsen nog vrij zodat we in in ieder geval op weg gingen. Later kwamen de andere fietsers er bij maar zij deden niet moeilijk over de door hen gereserveerde plaatsen. Ook de conducteur niet: hij schreef 2 kaartjes à 3 euro per stuk uit en dat was dat.
  In Cella uitgestapt en gefietst naar Gea de Albarracin, een 10 km verderop in een dal.
  De eerste dag was dus de volgende ochtend gelijk een klim van zo’n 200m om bij het beginpunt van de Camino del Cid bij het station van Cella te komen. Deze Camino gaat deels over de vias verdes, de oude spoorbaan naar Valencia. Het pad was goed berijdbaar, uiteraard geen steile hellingen en bochten. Het wegdek wisselt van geasfalteerd, soms oud met gaten, tot fijnere en grovere steenslag, zonder kuilen. Na een paar kilometer langzaam klimmen kun je ook weer zo’n stuk rustig net zonder trappen omlaag zeilen. Overnacht in La Puebla de Valverde.
  De tweede dag ging over de doorgaande weg, de vias verdes nemen een andere route. Dus nu meer hellingen, net te doen in de laagste van de 21 versnellingen. Onderweg bijna uitgestorven dorpen, althans zo lijkt het op die tijdstippen van de dag. Afwisselend landschap, open en meer bergachtig. Mooi stuk met eerst het stuwmeer Embalse de Arenoso en daarna de gorges daaronder. Hoewel doorgaande weg was er erg weinig verkeer en de Spaanse automobilisten houden zeer ruim afstand van fietsers. Overnacht in Montanejos.
  Derde dag begon met een flinke klim van 400m over een bochtige weg naar de Puerto de Arenillas. Helaas een soort circuit voor motorrijders die eens lekker in de bochten willen scheuren. Na de top zo’n 5 km omlaag zeilen zonder te trappen en bijremmen naar behoefte. Onderaan ligt Caudiel waar de via verde weer opgepikt kon worden. De weg ligt wat hoger dan de vlakte waarover je uitkijkt. Het pad loopt later vlak langs de autoweg, hoewel niet hinderlijk. Ook gaandeweg meer bebouwing en industrie. Vlak vóór Torres Torres houdt de via verde op en is het zoeken naar het vervolg. Overnacht in Sagunto.
  De vierde dag is wat afstand betreft een korte tocht. Maar vanuit Sagunto missen we de voortzetting van de via verde (buiten de stad) en rijden we zoekend rond om uiteindelijke maar op zonnekompas naar het zuiden te rijden. Geen bordjes van de Camino te vinden. Verderop rijdt een Spanjaard een eind met ons mee om ons naar de via verde, een goed vrijliggend fietspad, te leiden. Dan is het rustig doorfietsen tot in Valencia.

  Al met al is de Camino, met eigen bordjes, redelijk goed aangegeven maar kun je vooral in de stadjes de weg goed kwijtraken. Wij vonden het een mooie tocht. We hadden goed weer en zowel het wegdek als de hellingen waren te doen. Temperaturen in de middag zonder bewolking soms best wel heet. Deze tocht later in het seizoen doen lijkt geen aanrader. Wij fietsten dus de eerste twee weken van mei.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top