Mountainbiken vanuit Girona (inclusief Costa Brava en Pyreneeën)

Girona is bij de meeste mensen bekend als ideale uitvalsbasis voor wielrennen. Minder bekend is dat de regio ook ideaal is voor cross-country- en enduro mountainbiketochten:

  • Combinatie van zee, midden- en hooggebergte
  • Geschikt voor zowel cross-country (XC) als enduro
  • Rustige mountainbike gebieden
  • Voornamelijk natuurlijke trails
  • Dichtstbijzijnde mtb gebied in Spanje vanuit Nederland en Belgie
  • Rijk aan cultuur en gastronomie
  • Nederlandse mtb-gids beschikbaar

De provincie Girona heeft een oneindig aantal mountainbike-trails voor ieder niveau. Wat het zo speciaal maakt is de verscheidenheid van landschappen. Je kan de ene dag gaan fietsen in de Pyreneeën op 2000 meter hoogte, om de volgende dag af te dalen langs de rotsen van de Middellandse Zee. Mountainbiken rondom Girona en Costa Brava is een geweldig optie voor je mtb-vakantie in Spanje. Lees hieronder meer over de belangrijkste mountainbike-gebieden die je vanuit de stad Girona kunt bereiken:  De omgeving van de stad zelf, de Costa Brava, Cap de Creus, De Pyreneeën en Santa Coloma de Farners.

De directe omgeving van Girona-stad

Vlakbij de stad ligt het natuurgebied Les Gavarres. Dit is een laaggebergte wat zich uitstrekt tot aan de Middellandse Zee. Het is een ideale omgeving voor alle type rijders, de routes variëren van rustige flowy single trails tot aan rotsige trails met technische shoots en drops. Het fijne van Les Gavarres is dat er enorm veel pistas (gravel paden) aanwezig zijn. Je kan telkens via verschillende paden richting de start van een trail fietsen en genieten van nieuwe uitzichten. Doordat de bewoners van Girona lange tijd niet buiten hun eigen gebied mochten sporten – vanwege corona – zijn er enorm veel nieuwe trails berijdbaar gemaakt.

In het hart van dit gebied ligt het restaurant/bar “Santuari de la Mare de Déu dels Àngels”, of simpelweg Els Angels. Een bezoekje aan deze plek is zeker de moeite waard. Daarbij, is het na een enerverende mtb-dag heerlijk om terug te komen in Girona waar de verschillende binnenpleintjes en terrasjes op je wachten. Dit maakt Girona zo’n ideale mountain bike- en vakantiebestemming. Je ontdekt de omgeving het best samen met een gids die de omgeving als zijn broekzak kent. Nederlander Thijs van Vlerken van mtbAdventures is zo’n gids.

Cap de Creus (Roses / Cadaqués / Port de la Selva)

75 kilometer ten westen van Girona, ligt het prachtige schiereiland Cap de Creus. In dit beschermde nationale park komen de uitlopers van de Pyreneeen uit in de Middellandse Zee. Met het hoogste punt van 600 meter is het een redelijk heuvelachtig gebied. Je kunt vanuit de verschillende pieken afdalen tot aan de zee. Dit levert zoals je al verwacht geweldige uitzichten op. Wat is er nu mooier dan afdalen langs de rotsen en mooie baaien, die Cap de Creus rijk is. Een mountainbiketocht in Cap de Creus mag je niet missen tijdens je mtb-vakantie rondom Girona en de Costa Brava.

In het hart van dit gebied ligt Cadaqués, een oud pittoresk vissersdorpje. Tijdens het hoogseizoen krioelt het hier van de toeristen, maar buiten de grote vakanties om is het een idyllisch plekje om een terrasje mee te pikken. In dit gebied kan je terecht voor zowel cross-country als het zwaardere enduro werk. Afhankelijk van je niveau en conditie kun je meerdere afdalingen maken, of ga voor een rustigere tocht langs de kustlijn en de verschillende baaien. Wat zeker niet mag ontbreken als je dit gebied opzoekt is een bezoek aan één van de chiringuito’s. Deze strandtentjes hebben een prachtige ligging waardoor je onder het genot van een drankje van het uitzicht kan genieten.

De Pyreneeën

Afhankelijk van waar je zin in hebt, bieden de Pyreneeën verschillende opties. Op nog geen uur rijden van Girona liggen de trails van de Spaanse Enduro European series. In Maçanet de Cabrenys vind je het gebied van Les Salines. Hier kun je je hart ophalen als je van enduro tours houdt. Even verderop vind je het bikepark van La Molina ( link naar https://www.lamolina.cat/en/summer/resort/bike-park/  ). In de winter is dit een skioord maar in de zomer het terrein van downhill en enduro liefhebbers. Een echte aanrader!

Santa Coloma de Farners

Het laatste interessante gebied dat we hier bespreken is het trail-park van Santa Coloma de Farners / Riudarenes. De trails zijn meestal natuurlijke trails met op enkele plekken bikepark elementen. Het park, met een gemiddelde trail-lengte van zo’n 2 kilometer en een hoogteverschil van 250 tot 300 meter, leent zich perfect voor een dagje biken. Het ligt redelijk centraal, op slechts een half uur rijden van Girona en verschillende bekende kustplaatsen aan de Costa Brava zoals Lloret de Mar en Blanes. Hierdoor kan je dit gebied ook gemakkelijk combineren met een zonvakantie aan de kust.

Hierboven hebben we je een indruk gegeven van de vier beste mountainbike-gebieden rondom Girona en de Costa Brava. Voor elk niveau en voor elk type rijder zijn er geschikte trails beschikbaar. Van de hardcore enduro trails in de Pyreneeën tot aan de prachtige uitzichten in Cap de Creus.

Praktisch

  • Fietsverhuur voor hard tails kan op heel veel plaatsen in deze regio. Het huren van een full suspension mtb is wat lastiger, het beste is om deze zelf mee te nemen op je vakantie. La Molina bike park verhuurt downhill fietsen
  • Routes & trails: er zijn uitgezette routes in deze provincie (internationale bolletje/driehoek symbool). Het gaat dan vooral om eenvoudige en rustige cross country routes. Informatie hierover vind je bij de lokale VVV. De interessantere cross country en enduro trails kun je vinden op trailforks.com. Echter is het raadzaam om contact op te nemen met een lokaal gidsbureau. Trails veranderen elk jaar (door storm en regen en begroeiing) en worden soms onberijdbaar. Een lokale gids kan je helpen met het plannen van je tocht.
  • Gespecialiseerde mountainbike bedrijven:
  • La Molina bike park: een lift assisted bikepark in de Pyreneeën https://www.lamolina.cat/en/summer/resort/bike-park/
  • mtbAdventures: een lokale (Nederlands) gids & tour agency gespecialiseerd in cross country & enduro: https://mtbadventures.eu
  • Bereikbaarheid: Girona ligt op 13 uur rijden van Utrecht en is ook perfect te bereiken met het vliegtuig. Verschillende low-cost airlines vliegen vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam zowel op Girona airport en Barcelona airport. Retour tickets zijn er al vanaf € 75,-
  • Klimaat/wanneer gaan: de beste periode voor het “laagland” is vanaf maart t/m juni en september t/m november. In de zomer kun je het beste de hoger gelegen Pyreneeën opzoeken

 

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Catalonië

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top