Fietsen op Mallorca

Zorgeloos fietsen op Mallorca
Stel dat iemand mij een leeg papier voorlegt en me zou vragen om een eiland te tekenen dat ideaal is voor fietsers. Hoe zou het eruit gaan zien?

Het zou uitdagende bergen hebben, maar ook vlakke en glooiende delen. Overal zouden goed geasfalteerde weggetjes liggen die mooie dorpjes met elkaar verbinden. In die dorpen liggen gezellige pleintjes waar je in de zon kunt uitblazen bij een kop goede koffie. Er is een uitgebreid en uitgepijld fietsroutenetwerk. En er is een groot aantal bedrijven actief die je het als fietsers gemakkelijk maken: bedrijven die fietsen verhuren, vervoer regelen, of een all-in fietsweek organiseren. Boven dat eiland schijnt meestal een lekker zonnetje en je kunt er het grootste deel van het jaar fietsen.

Mallorca, het (bijna) ideale fietseiland
Bedenken hoe het ideale fietseiland eruitziet is zonde van mijn tijd. Het bestaat namelijk al en heet Mallorca. Het werd in de jaren negentig als fietsbestemming ontdekt en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de top-fietsbestemmingen van Europa. Hoe dat zo snel kon gaan? Omdat iedereen er voordeel bij had. Hoteleigenaren vonden dat hun hotels in de slappe tijd (winter en voorjaar) wel wat extra gasten konden gebruiken. Organisatoren van Fietsreizen kochten tegen schappelijke tarieven hotelkamers in richtten in de kelder van de hotels een fietsopslag en werkplaats in. En de fietsers vonden het prachtig. Een mooi hotel, goede huurfietsen en prachtige routes. Wat wil je nog meer.

Nu wordt er tussen februari en juni wordt hier massaal gefietst, vooral door groepen racefietsers. En tja, er zijn dus ook mensen die het op Mallorca ondertussen te druk vinden met fietsers.

Feiten en cijfers
Mallorca behoort tot de Balearen samen met Ibiza, Menorca en Formentera
Het eiland is ongeveer 70km breed en 80km lang
Niets ligt meer dan 90km van je vandaan
Hoofdstad is Palma de Mallorca met 400.000 inwoners
Het eiland is erg gericht op Duitstalige toeristen
De luchthaven ligt in het zuiden meteen achter de Baail van Palma

Het Eiland van noord zuid
In het noorden ligt een dubbele baai, die van Pollenca en van Alcudia, Het schiereiland Formentor vormt het noordelijkste puntje van Mallorca. Pollenca is een nog behoorlijk authentiek stadje en de kustbebouwing is kleinschalig. Alcudia daarentegen is een zeer uitgestrekte badplaats met veel hotels, resort, winkelcentra, cafés en restaurants.

In het oosten van Mallorca liggen de vriendelijke heuvels van de Sierra de Llevant (tot 400 meter). De badplaatsen aan de oostkust trekken vooral veel vakantievierende families

In het midden van het eiland (de Pla) is een redelijk vlak landbouwgebied dat wordt doorsneden door talrijke kleine weggetjes.

In het ruige westen van Mallorca ligt het prachtige Tramuntanagebergte met meer dan 40 toppen boven de 1.000 meter. Je vindt er diepe kloven, steile wanden en wegen waar je mond van open valt.

In het zuiden ligt de mooie hoofdstad Palma de Mallorca en de toeristische Baai van Palma. De stranden en cafés aan de baai trekken in de zomer zon, zand en zee toeristen uit heel Europa, maar in vergelijking met het noordelijke toeristen hub Alcudia heeft het net wat meer stijl.

MALLORCA OP DE RACEFIETS

Racefiets huren op Mallorca met Nederlandse organisatie Clips Mallorca Cycling
Wielrenvakanties op Mallorca met Clips Mallorca

In het voorjaar is het alsof er op Mallorca op iedere dag van de week en op alle wegen tegelijk een toertocht wordt georganiseerd. Het seizoen start in de loop van februari, en komt in april goed op gang. Overal zie je groepjes wielrenners afkomstig uit de hele wereld, en vooral uit Duitsland. Wat ons opviel is dat de wegen op veel plaatsen behoorlijk smal zijn. De wegen verbreden is niet zo eenvoudig omdat direct naast de wegen muurtjes staan van gestapelde stenen. De bewoners van Mallorca vinden al die fietsers op die smalle wegen lastig, maar hebben geleerd om met fietsers om te gaan. En ze weten natuurlijk ook dat het eiland zijn welvaart te danken heeft aan de bezoekers van overzee. Toeristen in huurauto’s zijn vaak minder handig in het omzeilen van fietsgroepjes. In de maanden dat het echt druk wordt met die huurautootjes is het fietsseizoen gelukkig alweer voorbij.

Alles is er, de keuze is aan jou
De keuzemogelijkheden voor fietsers op Mallorca zijn enorm. Je hebt de keuze uit honderden fietsverhuurders, die samen tienduizenden fietsen verhuren. Je eigen fiets meenemen is echt niet nodig. Vervolgens kun je kiezen uit veel verschillende routes. Er zijn prachtige routekaarten beschikbaar (Clips Mallorca Cycling heeft ze) en fietsverhuurders hebben vaak ook GPS-apparaten met voorgeprogrammeerde routes. En vervolgens kun je weer kiezen uit routes met veel of weinig hoogtemeters.

Zoals gezegd, er zijn zo veel voorzieningen op Mallorca dat je je fietsreis zelf kunt organiseren. Maar je kunt je ook aansluiten bij een van de fietsreisorganisaties zodat je helemaal nergens meer aan hoeft te denken. Vaak bieden die trouwens zowel een hotel aan in het noorden (Alcudia) als in het zuiden (Playa de Palma). Wil je die grote toeristenhubs vermijden, dan zijn er op het eiland voldoende alternatieven voorhanden….

Zelf een villa huren
Veel fietsgroepjes huren bijvoorbeeld zelf een huis of villa op Mallorca. Die huizen zijn daar vaak groot genoeg voor en als je er aan gaat rekenen kan dat financieel ook nog best gunstig uitpakken. Kijk eens op de site van Interhome voor het actuele aanbod.

fietsen op mallorca

Klimmen
De beklimmingen op Mallorca zijn zelden echt heel steil. Toch kun je in het Tramuntanagebergte op een dag gemakkelijk een groot aantal hoogtemeters bij elkaar trappen. De wegen daar zijn prachtig, met goed asfalt en goed lopende bochten.

Onze favoriete beklimmingen op Mallorca zijn: .

Sa Calobra
Een bijzondere ervaring, hoeveel bergen je in je leven ook al gefietst hebt. De weg kronkelt als spaghetti door een prachtig berglandschap. 13 kilometer aan 7% gemiddeld.

Puig Major
Bijna 15 kilometer tegen 6% gemiddeld. De langste klim van het eiland

Col de Sóller
Gemiddeld 6 procent over 7,5 kilometers. Een lekker rustig weggetje omdat het autoverkeer van en naar Sóller tegenwoordig de tunnel neemt.

Deze 7 beklimmingen completeren de top 10
Col de Sa Batalla
Coll de Femenia
Col d’Honor
San Salvador
Puig de Randa
Coll de la Creueta
Cap Formentor

Links:
https://www.tramuntanacycling.com

MALLORCA VOOR MTB’ers
Een uitstekend mountainbikegebied is het aan de oostkust gelegen Llevantgebergte. Daar ligt een aantal mooie routes voor mountainbikers van alle niveaus. Cala Bona en Cala Millor zijn daarvoor goede vertrekpunten. Het Llevantgebergte biedt ondanks zijn beperkte hoogte (400 meter max) een uitdagend mountainbikedecor.

Mountainbikes zijn overal te huur en in Cala Millor zit een goed bedrijf dat begeleide mountainbike-trips organiseert en waar je ook mountainbikeclinics kunt volgen.

Ook het Tramuntana-gebergte biedt MTB-mogelijkheden. In dat gebergte ligt een uitgebreid netwerk van voetpaden, die gedeeltelijk openstaan voor MTB’ers. Pas op, de Tramuntana is een wild en steil gebergte met uitdagende singletracks dus niet het terrein voor beginners.

Overal op Mallorca liggen paden en onverharde landbouwweggetjes. Maar pas op: al het boerenland op het eiland is in privébezit en dat geldt dus ook voor die weggetjes. Je moet eigenlijk toestemming hebben om er overheen te fietsen. En dan nog stuit je regelmatig op al of niet gesloten hekken.

Mountainbiken op Mallorca kan niet zonder goede voorbereiding en het lijkt verstandig om voor een begeleide tocht te kiezen. Er zijn voldoende fietsbedrijfjes die je graag helpen.

MALLORCA VOOR RECREATIEVE FIETSERS
Ook voor recreatieve fietsers biedt Mallorca alle kansen. Een toerfiets of trekkingfiets huren kan op veel plaatsen. In de hoofdstad Palma, maar ook langs de boulevard langs de baai van Palma zit een flink aantal verhuurbedrijven. Langs die boulevard kun je trouwens perfect fietsen. Eigenlijk kun je op veel plaatsen op Mallorca prima op een toerfiets uit de voeten. Flinke delen van het eiland zijn vlak of glooiend

Mallorca heeft ook een via verde (fietspad op oude spoorbaan) maar die is (2019) ernstig beschadigd geraakt door hevige overstromingen en voorlopig niet befietsbaar.

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen op Mallorca (Balearen)

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top