De Via Verde del Aceite

De Via Verde del Aceite staat in onze top 10 van mooiste vias verdes van Spanje. Vanuit startplaats Jaen rijdt je 128 ontspannen kilometers  door het hart van Andalusie, langs mooie dorpen en stadjes en in een decor van eindeloze olijfboomgaarden.

Algemeen
Aceite betekent olie in het Spaans. Het spoortraject waarop nu de via verde ligt, werd tot 1985 gebruikt voor het vervoer van olijfolie. Het traject loopt door de provincies Jaen en Cordoba. Sommige vias verdes in Spanje vinden wij een beetje saai, maar voor de VV del Aceite geldt dat absoluut niet. Je komt onderweg van alles tegen: stationnetjes die omgebouwd zijn tot horeca,  bezoekerscentra,  een druipsteengrot met een enorme populatie vleermuizen etc. De route heette vroeger Via Verde del Aceite y de la Subbética, maar nu alleen nog Via Verde del Aceite. De meeste mensen doen de route in twee dagen. Maar als je de tijd hebt, en de via verde wat vaker verlaat is drie dagen misschien nog beter.

De route
Je fiets soms over (redelijk)asfalt, soms over aangestampt gravel. De route is in beide richtingen goed aangegeven. Het gaat altijd wel een beetje op en af maar de stijgingspercentages zijn altijd zeer mild (max 2-3%).  Van Jaen naar Doña Mencía klim je van 400 naar 600 meter en daarna daal je weer af naar 270 meter. Als je de route verlaat om een plaats te bezoeken, is het meestal wel wat pittiger klimmen. De Via Verde del Aceite is dus een niet te zware fietsroute. Alleen zware regen kan roet in het eten gooien. De route wordt dan op sommige stukken modderig, wat het fietsen zwaar maakt.

De route is geheel verkeersvrij en zeer veilig. Het enige gevaar bestaat uit ijzeren paaltjes, die op een enkel punt tot op 10 cm van de grond zijn afgezaagd. Altijd even opletten dus bij kruisingen. Je rijdt onderweg een paar keer door lange tunnels, die echter goed verlicht zijn.

Hoe kom je er?
Bijna iedereen begint in Jaen en fietst naar het eindpunt in Puente Genil.
Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Malaga. Je kunt daar een auto huren, maar ook de bus of de trein naar Jaen nemen.

De bus doet er minimaal vier uur over. Als je je eigen fiets hebt meegenomen, kan die in de meeste gevallen mee in het bagageruim.  De trein is sneller, maar daarop kun je op deze route je fiets niet meenemen. Een auto huren in Malaga en naar Jaen rijden is het makkelijkste. Nog meer gemak: laat in Jaen een huurfiets bezorgen voor je tocht over de via verde  (zie onder voorzieningen voor fietsers).

Voorzieningen voor fietsers
Spanje is een fantastisch fietsland, maar vaak kom je voor de vraag te staan: hoe krijg ik het allemaal georganiseerd? Op de Via Verde del Aceite bestaat dit praktische probleem niet. Er is een aantal bedrijven dat je kan helpen, bijvoorbeeld het Centro Cicloturista Subbetica gevestigd in Doña Mencía. Het verhuurt  goede huurfietsen die je kunt laten afleveren in Jaen en kunt laten ophalen in eindbestemming Puente Genil. Als je zelf terug wilt naar je startpunt kunnen ze ook die transfer voor je regelen. Meer informatie over Het Centro Cicloturista vind je hier. Antonio is de eigenaar. Je kunt hem in het Engels mailen.

Ook is het mogelijk om de Via Verde del Aceite geheel georganiseerd te fietsen met de Nederlandse reisorganisasatie Tejeda Travel

Overnachten
Op het Spaanse platteland kun je voor 50 tot 60 euro vaak al een leuk hotelletje vinden. De meeste staan op Booking.com. Er liggen geen campings in de nabijheid van de route. Op een aantal plekken, zoals in Doña Mencía kun je wel goed je camper achterlaten.

Wanneer fietsen?
Dit deel van Spanje is in de zomer smoorheet. Het voorjaar en najaar zijn de meest geschikte fietsseizoenen, maar zelfs in de winter zijn er genoeg dagen waarop je hier aangenaam kunt fietsen.

Links:
Website via verde
Centro Cicloturista Subbetica
Tejeda Travel
Andere vias verdes

fietsen via verde del aceit

 

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Andalusië

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top