Helemaal in het noorden van Andalusië ligt de Sierra Morena. Steek je deze bergrug noordwaarts over, dan daal je af naar de vlaktes van Extremadura en Castillie-La Mancha.
De Sierra Morena loopt van west naar oost en is 450 kilometer lang. Elk deel van de bergrug heeft weer zijn eigen naam. Het deel dat in het westen ligt, tegen de grens met Portugal, heet de Sierra de Aracena. Fietsen in Spanje bezocht de Sierra de Aracena en was verrast door de sfeer, rust en de schoonheid van het gebied, en door de mogelijkheden die hier voor wielrenners en mountainbikers liggen.
Het landschap
Als je vanuit Sevilla richting het noorden rijdt, is het landschap eerst nog vrij saai. Maar in de verte duikt al snel de Sierra Morena op. Het landschap verandert; het wordt bergachtig groen en bosrijk. De kurkeiken olijfbomen, steeneiken en kleine groene weides zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. In weides, tussen oude bomen scharrelen zwarte varkentjes rond die zich tegoed doen aan eikeltjes. De Sierra de Aracena is de streek van de Pata Negra-ham, de beste ham ter wereld.
Die Sierra de Aracena ligt in het Natuurpark Sierra de Aracena.
Aantal dorpen: 29
Aantal bewoners: 41.000
Provincie: Huelva
Hoogste berg: 1055 meter
Het stadje Aracena
We komen aan in het stadje Aracena (9.000 inwoners). Ongemerkt zijn we het natuurpark Sierra de Aracena/Pico Aroche binnengereden en zitten we op 750 meter hoogte. Aracena is een parel van een (wit) stadje. Een kasteel op de berg, pleintjes, cafés, winkels, het is hier een en al levendigheid. Hier kun je prima een week doorbrengen, zeker als je van fietsen of wandelen houdt.
Wielrennen in de Sierra de Aracena
We spreken met de Vlaamse Sandra. Samen met haar Nederlandse partner Fernand organiseert Sandra (zelf een topsportster) vanuit Aracena trainingskampen voor recreatieve racefietsers, wedstrijdrijders en triatleten (update 2023: het bedrijf Fernand en Sandra staat op een laag pitje). Sandra: “Fietsers die niet ieder jaar hetzelfde rondje bij Calpe of op Mallorca willen, vinden hier een fantastisch alternatief. De afstanden die wij rijden variëren van 50 km tot 150 kilometer over heel rustige en uitstekend onderhouden wegen.” Een rondje van 50 kilometer is dat niet een makkie? “Pas op” zegt Sandra, “fietsen in dit gebied is iets heel aparts. Je kunt je niet instellen op een geleidelijke klim met op de top een hoogtebordje en een stuk appeltaart. Het is hier bijna steeds op en af tussen de 400 en 800 meter. Je krijgt na een klimmetje maar weinig tijd om te herstellen want om de bocht ligt weer een nieuw klimmetje. En als je terug naar Aracena fietst, zorg dan dat je altijd wat energie in de tank houdt voor de laatste beklimming, want het ligt op het hoogste punt van de omgeving. Het is een ideaal trainingsgebied, maar als je naar hier komt zonder conditie ga je het zwaar krijgen”.
Als je vanuit Aracena naar het zuiden fietst komt je in het mijngebied van de Rio Tinto. Het is de grootste open mijn van Europa. Duizenden jaren is hier naar zilver, ijzer, koper en andere mineralen gegraven. Het landschap is door mensenhanden helemaal op zijn kop gezet. Het is heel bijzonder om door dit vervreemdende gebied te fietsen en de binnenkant van de aarde in al zijn kleurenpracht te aanschouwen.
Mountainbiken in de Sierra de Aracena
De Sierra de Aracena wordt doorkruist door een systeem van schaduwrijke- berg en bospaden. Wandelaars delen die met mountainbikers. De mountainbike is hier erg populair. En het moet gezegd… er wordt alles aan gedaan om mountainbikers te faciliteren. Iedere plaats heeft wel een MTB-club en er zijn regelmatig toertochten en evenementen. De bekendste is de Ruta del Jamón (de ham-route). Niet veel meer dan 36 kilometer, maar behoorlijk slopend door het voortdurende op en af. Start en finish in Aracena.
Bij ieder van de 29 dorpen staat een informatiepaneel voor mountainbikers. Daar starten ook 29 uitgepijlde routes die alle dorpen in de Sierra de Aracena met elkaar verbinden. Je kunt de routes onderling aan elkaar koppelen zodat je een rondrit kunt maken en terugkomt bij je beginpunt. Alle routes vind je HIER
B&B Molino de Alajar in het dorpje Alajar organiseert o.a. een 7-daagse mountainbike-arrangement in de Sierra de Aracena en de Sierra Norte de Sevilla. Je maakt iedere dag een uitdagende fietstocht en keert altijd terug naar de B&B. Ook mogelijk op een elektrische e-bike. Meer informatie op: B&B Molino Rio Alajar
Recreatief fietsen
Op het gemak per fiets de Sierra de Aracena verkennen is lastig. Een elektrische fiets zou al geweldig veel helpen. Maar hoe kom je zo snel aan een elektrische fiets als je die niet toevallig van huis hebt meegenomen? Het bedrijf Ebikes Aracena heeft een mooi assortiment elektrische MTB’s, maar het bedrijf bevindt zich in een fase van overname (zie ook blokje fietsverhuur) en is tot nader order niet in bedrijf.
Fiets huren
Hoe mooi je ook in een bepaalde gebieden kunt fietsen, zonder fiets ben je niets. Je kunt je fiets natuurlijk meenemen in het vliegtuig. Het fietsvriendelijke Transavia vliegt op Sevilla (vanuit Amsterdam en Eindhoven) dus dat helpt al.
Electrische mountainbikes huur je bij Ebikes Aracena > https://en.yumping.com/multiadventure/ebike-aracena–e19751203
Verder heeft B&B Molino Alajar (15 kilometer van Aracena) voor hun klanten een paar prima mountainbikes, die ze o.a. inzetten voor de 9-daagse hotel rondreis.
Overnachten
Aracena beschikt over zeer veel accommodatie. Ook in de dorpen in de omgeving is de keuze groot. We noemden al B&B Molino Rio Alájar (Nederlandse eigenaar). Voor fietsgroepen is Finca Valbono (hotel en appartementen) een goede optie.
Hoe er te komen
Het handigste is: vliegen op Sevilla, een auto huren op de luchthaven, een stukje terugrijden richting de stad en dan naar het noorden over de A66 en N433. Afstand is 92km. Met de bus van Sevilla naar Aracena kan ook.
Vliegen op Faro (Portugal) is ook een optie, maar kost je wat meer tijd
Wanneer fietsen in de Sierra de Aracena
Als de Sierra de Aracena zo groen is, dan zal het er wel heel veel regenen? Ja, dat zou wel moeten, maar dat doet het toch maar weinig de laatste jaren. Het waterpeil is in het grote stuwmeer van Aracena daardoor sterk gedaald. Droog weer, lekker als je er gaat fietsen. Maar de plantjes en bomen zouden wel wat meer neerslag kunnen gebruiken.*
Voor- en najaar zijn de beste seizoenen om naar Aracena te gaan. En waarom niet… de winter kan ook. De nachten zijn dan wel erg fris en de dagen kort, maar als de zon schijnt is het er helemaal prima.
In de zomer is het in het gebied echt heet. De temperaturen liggen weliswaar wat lager dan in het laagland van Sevilla, maar het blijft Zuid-Spanje en het kan er echt te dol worden.
*Een week na ons vertrek in februari begon het na jaren van droogte eindelijk te regenen.