Fietsen op Tenerife

Fietsen op Tenerife: het eiland voor klimmers
Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, is een van de top-vakantiebestemmingen in Europa. De meeste bezoekers komen voor de zon en hebben een actieradius van 50 meter rond hun strandstoel op de zuidkust. Daardoor valt de drukte in andere delen van het eiland erg mee. Dat biedt kansen voor de fietser…
De Teide-vulkaan, domineert het eiland en is met zijn  3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Een vrij klein eiland met zo’n hoge berg voorspelt het al: Tenerife is een bestemming voor klimmers, een eiland vol uitdagingen voor racefietsers en mountainbikers die de hoogtemeters niet schuwen. Voor meer recreatieve fietsers is Tenerife niet meteen een voor de hand liggende bestemming.

Wil je direct naar de pagina met fietsverhuurders, reisorganisaties, fietshotels etc klik dan hier HIER

training tenerife

Tenerife wint aan populariteit
Het toerisme in Spanje profiteert van de onrust in de wereld. Zontoeristen laten Turkije, Tunesië en Egypte links liggen en kiezen voor veiliger bestemmingen. De Canarische Eilanden zijn in de wintermaanden favoriet. Hoteleigenaren wrijven zich in de handen, maar de toestroom van zontoeristen botst met de ambitie van Tenerife om juist een ander soort toeristen aan te trekken. Het begrijpt dat de Sol y Playa-bezoekers belangrijk blijven voor de economie, maar eigenlijk ziet het liever veel meer golfers, surfers, wandelaars en fietsers naar het eiland komen.
De fietsers hebben het eiland inderdaad ontdekt. Net als bij Mallorca, Girona en de Costa Blanca, traden de amateurs en de recreatieve sporters in de voetsporen van de profs. Die profs kiezen Tenerife omdat het hen de mogelijkheid biedt om op hoogte te trainen en op 2.200 meter te overnachten in de comfortabele Parador del Teide.

Het aantal bedrijven dat zich richt op fietsers is sinds 2014 spectaculair toegenomen, waarbij vooral wielrenners tot de doelgroep behoren.

Trainen Tenerife

Klimaat en Landschap
Tenerife is het eiland met de grootste afwisseling in klimaat en landschap van alle Canarische Eilanden. Er wordt wel gezegd dat Tenerife van alle eilanden wat heeft. Het heeft vulkaanlandschappen, bossen, rotskusten, zandstranden. Op sommige plaatsen wil er nog geen grasspriet groeien, op andere waan je je in een jungle.

 

Fietsen Tenerife

Beklimming op het Anaga Schiereiand

Ook in het weer kunnen wonderlijke variaties optreden. Als het aan de ene kant van het eiland 30 graden is kan het 20 kilometer verderop 15 graden zijn. Het eiland kent diverse microklimaten. Belangrijkste houvast is dat het aan de noordkust koeler, natter en winderiger is dan aan de zuidkust, waar het bijna altijd warm en droog is. De zuidkust is daardoor dor en kaal, de noordkust groener. Een ander gevolg: de zontoeristen zitten in hun hotels en appartementen geconcentreerd in het zuiden, de mensen die voor het andere Tenerife komen in de leuke stadjes in het noorden.
Ook voor Tenerife geldt dat de wind een factor van betekenis is. En in de winter kan het boven fris zijn. Op de weg naar de Teide kan het in dat seizoen boven de 2.000 meter ook gewoon sneeuwen. De temperaturen op zeeniveau liggen in de winter gemiddeld tussen 20 en 25 graden en in de zomer tussen 25 en 30 graden.

Fiets huren
Voor de fietsverhuurders loopt het seizoen van begin november tot en met Pasen. Zoek je een racefiets/koersfiets dan is de keuze ruim. De verhuurders zitten bijna allemaal op de zuidkust in Los Cristianos. Het materiaal dat zij aanbieden is zonder meer voortreffelijk. Mountainbikes zijn wat minder ruim voorhanden. Het is goed mogelijk om direct vanuit de locatie van de verhuurder te gaan fietsen. Ze kunnen je daar van een route voorzien.

fiets huren TenerifeAccommodatie
Hotels die zich richten op fietsers zijn op Tenerife zijn nog zeldzaam, maar er wordt wel aan gewerkt. Er zijn op dit moment twee hotels die zich fietsvriendelijk noemen. Een in Vilaflor (op 1.400 meter) en een in Punta del Hidalgo op de noordkust. Als je het aantal hotels op de zuidkust van het eiland ziet zou je het niet verwachten, maar Tenerife heeft vaker te weinig hotelkamers dan teveel. Grote touroperators kopen vaak vooraf groot in. Op tijd boeken dus, zeker als je rond de feestdagen van december wilt gaan fietsen.

 

Routes en wegen
Het wegennet is beperkter dan op Gran Canaria. Toch is het mogelijk om twee weken op het eiland te fietsen en steeds een andere ROUTE te rijden. Bovendien kun je op Tenerife langer en hoger klimmen dan op andere eilanden. Het hoogste punt van de weg die over de Teide gaat ligt op 2.400 meter. Je kunt hier via een drietal routes heen. Je rijdt dan door landschap dat je op weinig plekken in de wereld zult vinden. Het is soms alsof de vulkaan net een uur daarvoor is uitgebarsten. Vanaf de kust is het een kilometer of 40 fietsen. De klim kent stukken tot 10% maar is gemiddeld niet overdreven steil. Het kan onderweg gebeuren dat je door een band mist rijdt waarin het dan gevoelig kouder is. Een Zweedse wielrenner die wij op de top spraken gaf het advies: deel de beklimming goed in en begin niet te hard. De klim is vooral heel lang en put je langzaam uit, zeker als de zon genadeloos brandt. Klik hier voor een mooie klimvideo (in het Engels).

Zelf fietsten wij op het noordoostelijke puntje van het eiland in het zogenaamde Macizo de Anaga. Het is een bergrug die de wind voor de rest van het eiland breekt en waar het groen en vochtig is. Er ligt daar een schitterende klim die je van zeeniveau naar 1.100 meter brengt. Boven rijdt je tussen de laurierbossen en de varens. De klim is niet steil, maar wel 22 kilometer lang. Hij begint bij San Andres, vlakbij het Las Teresitas-strand.

Fietsen op Tenerife betekent klimmen! Doe je een eenvoudig ritje, dan zit je toch al gauw aan de 1.000 hoogtemeters.
Het asfalt is over het algemeen goed, maar anders dan op b.v. Mallorca kun je zeker ook wat hobbelige stukken tegenkomen.

Een kaartje met de mooiste fietsroutes (weg) vind je hier HIER
Een kaartje met de mooiste mountainbikeroutes HIER

Video
Het Nederlandse RTL TV-programma GoCycling was op Tenerife en maakte er een mooi item over FIETSEN OP DE WEG , en over MOUNTAINBIKEN op Tenerife

Artikel over fietsen op Tenerife
Reisjournaliste Tineke Zwijgers verbleef een week op Tenerife en kwam terug met het volgende verslag;
Klik hier voor het artikel uit Het Laatste Nieuws

fietsen op Tenerife

Weetje
Het hagelwitte strandzand in het zuiden van het eiland is per schip aangevoerd uit de Sahara.

Vliegen
Je vliegt rechtstreeks naar Tenerife vanuit Brussel, Amsterdam, Weeze, Eindhoven of Charleroi. Transavia heeft het meest aantrekkelijke vluchtaanbod. Beschikbaarheid en prijzen vind je HIER. Als je een tussenstop in Barcelona of Madrid geen probleem vindt, heb je keuze uit meerdere maatschappijen. We spraken Nederlanders die vonden dat het vliegen vanuit Amsterdam duur was. Met de komst van prijsvechter Easyjet wordt de verbinding Amsterdam-Tenerife mogelijk goedkoper.

Grapje van de Tinerfeños (de inwoners van Tenerife): ”de enige reden om naar een ander Canarisch Eiland te gaan is voor het uitzicht op Tenerife”.

Top