Fietsen op Fuerteventura

Fuerteventura: zon, rust en ruimte
Fuerteventura is het op een na grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het is tevens het minst dichtbevolkt. Het eiland staat bekend om zijn zonzekerheid, zijn schitterende stranden, en zijn gevoeligheid voor wind. Aan dat laatste heeft het eiland zelfs zijn naam te danken. Strandliefhebbers en windsurfers hebben zich altijd al tot het Fuerteventura aangetrokken gevoeld. De overheid presenteert het eiland echter ook graag als een bestemming voor liefhebbers van rust, natuur en …fietsen.

snelle links: 
Goede Giant-racefietsen huren op Fuerteventura
Luxe B&B op Fuerteventura

Weer en klimaat 
Reken in de winter op dagtemperaturen van 18 tot 22 graden en in de zomer op temperaturen tussen 26 en 32. Ook op dagen dat er wolkenvelden overdrijven zal je zo goed als zeker ook de zon zien. Het regent er zelden.

Wegen en routes op Fuerteventura 
De wegen op Fuerteventura zijn van goede kwaliteit. Op een paar drukkere doorgaande wegen na, is het op de meeste andere wegen (redelijk) rustig. Fuerteventura kent nauwelijks industrie en er rijden dus ook bijna geen vrachtauto’s.

Op Fuerteventura is veel respect voor fietsers. Het zal niet snel gebeuren dat een auto je inhaalt zonder met een ruime boog om je heen te sturen, ook als je met 10 km/u bergop fietst. Automobilisten die jou als fietser geen 1,5 meter ruimte geven riskeren namelijk een flinke boete.

Fuerteventura geeft het gevoel van ruimte
Fuerteventura heeft lavavelden (vooral in het noorden), een bergrug (midden), witte stranden (vooral in het zuidoosten en zuiden), vulkanen en een ruige kust (westen) met kleine baaitjes. Het eiland  geeft echt een gevoel van ruimte en rust. Het landschap is uitgestrekt en uniek. Er is geen hoogbouw en er staan geen reclameborden langs de weg.

De toeristische centra van Fuerteventura
Fuerteventura kent 4 grotere toeristische plaatsen: Corralejo (helemaal in het noorden), Caleta de Fuste (aan de oostkust), Costa Calma (zuidoost) en Jandia / Morro Jable (helemaal in het zuiden). In deze plaatsen draait het om het toerisme. Je vindt er veel horecagelegenheden, hotels en appartementencomplexen. Hoogbouw zal je hier echter niet vinden, evenmin als op de rest van het eiland. Buiten deze 4 toeristische centra vind je vooral kleinere stadjes en dorpjes met soms maar een paar honderd inwoners.

Racefietsen: geen hoge bergen, toch veel klimmen …
Fuerteventura wordt vaak vergeleken met het nabijgelegen Lanzarote. Belangrijk verschil is dat Fuerteventura twee keer zo groot is als Lanzarote en dat er half zoveel mensen wonen. Op Fuerteventura is het dus vooral heerlijk rustig. Er liggen een aantal goed onderhouden fietsweggetjes, vooral in het midden van het eiland. Autoverkeer is hier beperkt. Je fietst door droge landschappen en rijdt af en toe door kleine oases en gezellige dorpjes.

Voor een weekje fietsen vind je op Fuerteventura voldoende routes. Ons favoriete rondje is Pajara-Betancuria-Antigua (51 km) In de toeristische centra vind je fietsverhuurbedrijven waar je een prima racefiets kan huren.

Midden op het eiland ligt een vakantie-accommodatie van Nederlanders van waaruit ze regelmatig fietsweken organiseren, incl. fietshuur, begeleiding en transfers.

Als je specifiek komt om te klimmen zijn de mogelijkheden beperkt. In het midden en net ten zuiden van het midden vind je een aantal langere klimmen van enkele kilometers. Deze zijn over het algemeen ‘gematigd steil’ (4 – 8%), op een paar kortere stukken na waar je boven de 10% komt. Verder vind je veel vals plat en wegen met een golvend karakter.

In alle gevallen kan de wind een ritje toch nog behoorlijk  pittig maken. Het is zelden windstil, zeker in de zomermaanden.

(Tekst gaat verder onder de foto)Fietsen FuerteventuraWielrenners op de kustweg ten zuiden van Corralejo

Fuerteventura voor recreatieve fietsers 
Als je echt helemaal vlak wilt fietsen op Fuerteventura zijn je opties beperkt. Vaak zijn de wegen minimaal vals plat. Wil je het binnenland in, dan moet je bijna altijd omhoog. Niet heel steil, maar het kan toch pittig zijn als je ook nog wind tegen hebt. Een beetje conditie heb je hier wel nodig. Maar ook zonder conditie kun je fietsen: er zijn ook een paar verhuurders van elektrische fietsen.

Fietsen op Fuerteventura met de MTB 
Fuerteventura biedt goede mountainbikemogelijkheden. Er is een aantal aantrekkelijke MTB-routes, waarbij je vaak door adembenemende landschappen en over zeer rustige paden rijdt. De paden zijn over het algemeen technisch niet moeilijk, veeleer gravelpaden met soms een paar korte stenige secties.

De onverharde mogelijkheden in het noorden, midden en zuiden van het eiland hebben allen hun eigen karakter. In het noorden (b.v. met startpunt Corralejo) rijd je zomaar opeens door een vulkaangebied. In het zuiden door een ruig natuurgebied en naar een ‘duistere’ Villa, en in het midden door en over een uniek heuvel- / berglandschap of langs een lavaveld.

Een MTB-huren is op Fuerteventura geen probleem. In de toeristische centra vind je fietsverhuurbedrijven waar je een prima mountainbike kan huren.

Links:
B&B van Nederlandse eigenaren met fietsarrangementen

Fietsen in een vulkaan niet ver van Corralejo

wielrennen fuerteventura

fietsen Fuerteventura

 

 

Peninsula de Jandia, Fuerteventura

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen op de Canarische Eilanden

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top

Meld je aan voor ons gratis online magazine


Inspiratie voor je fiets- en wandelvakantie in Spanje in ons nieuwe online magazine. Lange en korte routes, bekende en onbekende regio’s, de mooiste Vías Verdes, en veel praktische reistips.

Meld je aan en ontvang Fietsen en Wandelen in Spanje drie keer per jaar gratis in je mailbox!