De Via Verde Sierra de Alcaraz (van Albacete richting Andalusië)

Hoe vaak schreven wij al….“De spoorweg die de steden  X en Y moest verbinden, is nooit in gebruik genomen”.

Dit stukje over de Via Verde Sierra de Alcaraz had ook zo kunnen beginnen. De steden die per spoor verbonden hadden moeten worden, zijn Utiel in Valencia en Baeza in het noorden van Andalusië.

Het is uiteindelijk het doel om van dit hele traject een via verde of camino natural te maken. Er is zelfs een plan om deze route vervolgens te verbinden met de Via Verde del Aceite, zodat het uiteindelijk mogelijk wordt om tot diep in Andalusie door te fietsen. Daarvoor moet er nog heel wat werk worden verzet.  Wij bekijken hier de Via Verde Sierra de Alcaraz, die ook de Don Quijote route wordt genoemd. Die loopt van Albacete naar het historische stadje Alcaraz. Wij waren er in de maand maart en hadden geluk met het weer. We hebben alleen maar zon gehad en temperaturen rond de 20 graden.

Het startpunt van de route ligt aan de rand van de stad Albacete in het park Fiesta del Arbol. Vanaf hier fiets je meteen het platteland op. En als we schrijven platteland, dan bedoelen we dat deze keer letterlijk. Want in La Mancha, de streek waar we doorheen fietsen, zijn er echt vlakke stukken. Vrij uniek in het zo bergachtige Spanje. De eerste kilometers van de route lopen langs landbouwkanaaltjes, tot je na 6 kilometer het begin van de via verde bereikt.  Het pad is vlak en recht en ook een beetje saai. In de verte doemt de Sierra de Alcaraz op.  Als je wat later in het voorjaar komt is hier rood van de klaprozen, maar vroeg in het voorjaar en in de winter zijn de velden nog kaal en leeg.  Na 34 kilometer, bij de plaats Belazote verandert het landschap vrij plotseling. Je fietst door de vallei van de Jardin-rivier door een mooi en licht bergachtig landschap. Nu kom je ook door tunnels, die in dit stuk niet of in ieder geval niet allemaal verlicht zijn. Rechts van je loopt de N 322, een van de historische verbindingswegen tussen Castillië en Andalusië. Langs die weg ligt af en toe een klein plaatsje, maar het is hier echt dunbevolkt gebied, dus stel je er niet teveel van voor.

fietsen via verde de alcaraz

Zo peddel je ontspannen verder richting Alcaraz. Vanaf El Jardin floepen de lampjes in de tunnels keurig aan en zie je dat de via verde hier niet lang geleden helemaal is opgeknapt.
Je peddelt rustig verder tot Alcaraz, een juweel van een stadje, dat je niet met een bezoekje van een uur mag afdoen. Alcaraz is het eindpunt van de via verde Sierra de Alcaraz. De afstand vanaf Albacete is 74 kilometer

Na Alcaraz is de koek nog niet op want je kunt nog doorfietsen richting de grens met Andalusië. Je moet dan eerst  een stukje over de hoofdweg fietsen tot Reolid en vandaar kun je weer 19,5 kilometer over de via verde.  Wij vonden die doorgaande weg heel rustig en niet gevaarlijk voor fietsers,  maar misschien hadden we geluk. Vanaf de grens met Andalusië ligt er dan weer een stuk via verde (Via Verde de Segura) die je nog eens 27 kilometer zuidelijker brengt. Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat de stukken over de weg (ook voor Alcaraz missen er een paar stukjes via verde) niet meer nodig zijn.

Conclusie:
De Via Verde Sierra de Alcaraz is een leuke route door een onbekend deel van Spanje. De wat saaie aanloop wordt ruim goedgemaakt door het tweede stuk en de de aankomst in Alcaraz.
De ondergrond is gravelachtig, en goed te fietsen. Op sommige stukken ligt er wat minder fijn grind. Fietsen met wat dikkere banden zijn aan te raden. De route is heel stil, net als de rest van de streek trouwens.
De Andalusië Route van Paul Benjaminse volgt op zijn weg naar het zuiden ook een deel van de Via Verde Sierra de Alcaraz

links:
nog meer vias verdes
meer over Alcaraz
meer over de via verde Sierra de Alcaraz

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top