De Via Verde de los Ojos Negros

Een van de mooiste Vias Verdes van Spanje
De Via Verde de los Ojos Negros tussen het binnenland van Teruel en de kust van Valencia is de langste Via Verde van Spanje en hoort tot de mooiste en meest populaire van het land.  Door zijn lengte (160 kilometer) is hij verdeeld in twee trajecten. Het makkelijkste is het om hem van het binnenland naar de kust te fietsen.

Het eerste traject begint ten westen van Teruel in het plaatsje Santa Eulalia en loopt tot Barrascas in de provincie Castellon, een afstand van 92 kilometer. Van Barrracas gaat het dan tot Algimia de Alfarra, waar hij na 68 kilometer eindigt. Er zijn plannen om het stuk door te trekken naar havenstad Sagunto maar het zal nog wel even duren voor dat zover is. Wanneer aan de andere kant van de route dan ook nog het stuk naar de Ojos Negros-mijn in ere wordt hersteld is het traject weer precies zoal hij was in de tijd dat de treinen er nog reden.

Vanaf het startpunt tot de stad Teruel is de route vlak, maar daarna ga je langzaam omhoog. Vanaf Escandon gaat het vervolgens bijna alleen maar bergaf. Het weidse landschap is prachtig in al dorheid. Na Barracas rijd je de vallei van Palencia in en verandert het landschap volledig. Je daalt verder tot het eindpunt van de tweede etappe.

ojos negros

Via Verde Ojos Negros deel 2

Waarom moet je de Via Verde de los Ojos Negros fietsen?
De route is interessant door zijn afwisseling in landschappen. Van het kale hoogland van Teruel naar de groene vallei van Palencia en de huerta (groentuin) van Valencia. Maar het zijn ook de vele mooie plaatsen die deze route bijzonder maken zoals Teruel, Sarrion, La Puebla de Valverde, Jerica en Segorbe.

De Via Verde is in goede staat. Je rijdt afwisselend over asfalt en aangestampte aarde en passeert 15 tunnels, 3 bruggen en 13 viaducten. Je kunt hem het beste in voor- en najaar fietsen. In de winter is het in het binnenland van Teruel bitterkoud en in de zomer bloedheet. Dichter bij de kust (vanaf Barracas) vind je een veel milder klimaat. Dat deel van de Via Verde kun je dus in een groter deel van het jaar fietsen.

Een tip
Veel Spanjaarden rijden de Via Verde de los Ojos negros in twee dagen. Ze starten in Teruel  overnachten in Barracas en rijden op dag twee naar Sagunto. Vandaar nemen ze de trein (een zogenaamde ‘tren de media distancia’) terug naar Teruel. Op de trein mogen 3 fietsen mee dus vooraf reserveren is geboden. Vraag in Teruel naar de mogelijkheden.
Je kunt ook van Valencia via de VV de Xurra naar het begin van de VV de los Ojos Negros fietsen (sluit niet helemaal aan), en die dan in een paar dagen landinwaarts rijden. Vervolgens brengt de trein je snel weer vanaf Teruel naar Valencia.

Ojos Negros

Links
Een van de eigen Fietsen in Spanje-routes gaat voor een groot deel over deze Via Verde: je vindt hem hier
Het is mogelijk een dagtocht op de Via Verde te doen. Het bedrijfje Spainish organiseert het. Hier vind je meer informatie

Het eindpunt van de VV Ojos de los Ojos Negros ligt niet ver van een andere Via Verde, die die van de Xurra. Die is op zich niet zo indrukwekkend, maar leidt je wel op een leuke manier naar de stad Valencia. Zie:

Meer informatie op de website van de Via Verde-organisatie: www.viasverde.com

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top