De Via Verde de la Sierra

Het fietsen van deze via verde in Andalusië is een aparte ervaring
We waren al een halve dag met tegenwind aan het ploeteren op een stuk van de Andalusië-route van Paul Benjaminse en het viel ons die dag bepaald niet mee. Tot we in Olvera aan de via Verde de la Sierra begonnen. Het was 37 kilometer lang genieten.

De Via Verde de la Sierra ligt in het diepe binnenland van Andalusië in een bergachtig gebied, waar je als fietser normaal alleen zwoegend vooruit komt. Maar dankzij het werk van spoorwegingenieurs ligt hier een prachtige route zonder steil klimwerk, dwars door de natuur. Om alle hoogteverschillen te overbruggen waren 30 tunnels en 4 viaducten nodig. Als het traject (dat overigens veel langer had moeten worden) niet tot via verde was gemaakt zou al hun werk overigens voor niets zijn geweest want er heeft hier nog nooit een trein gereden! fietsen via verde de la sierra

Officieel gaat de route van Puerto Serrano naar Olvera (klimmend van 150 naar 450 meter) maar je kunt hem ook andersom fietsen. Bij het oude stationnetje van Puerto Serrano zit het kantoor dat de via verde beheert. Er is een restaurant en je kunt er voor een bescheiden bedrag overnachten. Er is ruim parkeergelegenheid, ook voor campers). We zagen mensen die hier hun auto parkeerden en de route op en neer fietsten. Onderweg kom je langs het oude stationnetje van Coripe waar een heel gezellig restaurant met terras (en overnachtingsmogelijkheden) is gemaakt. Je zult onderweg geen dorpen of stadjes tegenkomen. Bij het eindpunt in Olvera vind je ook weer een hotel-restaurant en een flinke parkeerplaats.

De tunnels zijn soms flink lang (tot 1 km) maar goed verlicht. Binnen kan de wind soms flink waaien en het is er altijd een stuk flink frisser dan buiten. Een klein deel van de route is geasfalteerd (8 km), de rest (aangestampte aarde) is goed begaanbaar.

Door het indrukwekkende landschap hoort de Via Verde de la Sierra tot onze absolute favorieten.

Links:
De website van de Via Verde de la Sierra (Spaans)
Kaartjes, hoogteprofielen en andere info (Spaans)

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Andalusië

Selecteer een optie

1 reactie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top