De Via Verde de la Jara op de fiets

De via verde de la Jara (Jara = zonneroosje)

  • Waar: in de provincie Toledo tussen Colera y Chozas (nabij Talavera de la Reina) en Santa Quiteria
  • Lengte:  52 kilometer
  • Ondergrond: gedeeltelijk asfalt, gedeeltelijk aangestampt gravel
  • Zes viaducten en 18 tunnels

Waarom zou je deze via verde de la Jara gaan fietsen?
Een Nederlander die hier onlangs reed, rekende deze via verde tot de mooiste fietspaden van Europa!
De VV de la Jara ligt in een gebied dat tot de dunst bevolkte van Spanje behoort. Het is groots en leeg, en er ligt onderweg maar één dorpje binnen handbereik. De route heeft opvallend veel tunnels, waarvan de langste een kilometer lang is. Maar het meest bijzondere zijn de eindeloze bloemenvelden die je hier in het vroege voorjaar ziet en waaraan deze Via Verde zijn naam te danken heeft. Het beste fiets je hier in het voor- en najaar.  Juli en augustus zijn te warm. Vanuit Madrid kun je de trein nemen naar Talavera de la Reina (tren Regional, met de mogelijkheid je fiets mee te nemen) of je pakt de bus.

De VV de la Jara gaat door afgelegen gebied, maar is tegelijkertijd een van meest bezochte van Spanje. Vooral in het weekend trekt deze VV heel wat mensen uit Madrid en Toledo. Het startpunt ligt in Colera y Chozas. Na Aldeanueva, het enige dorp dat je onderweg tegenkomt, rijd je door een landschap dat van een grote maar sobere schoonheid is. Het landschap wordt gedomineerd door graniet en leisteenformaties. Het stationnetje Campillo-Sevilleja is ingericht als bezoekerscentrum. In het laatste deel nadat je de Taag bent overgestoken, duikt voor je de Sierra de Altamira op, maar de tunnel door die bergen is ingestort en daarom stopt de Via Verde bij het oude stationnetje van Santa Quiteria.

Net als bij andere vias verdes is achterstallig onderhoud een issue bij de VV de la Jara. Met name de verlichting in de tunnels en de kwaliteit van het wegdek zijn punten van zorg. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

Links:
De Via Verde de la Jara is onderdeel van de Fietsen in Spanje-route ‘Extremadura’
Meer informatie (in het Spaans) vind je HIER
Klik HIER of hieronder voor een mooie video.

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top