De belangrijkste cyclosportieven van Spanje

Het aantal fietsevenementen is in Spanje de afgelopen 15 jaar enorm toegenomen. In het Spaans heten de tochten Marchas Cicloturistas, maar het toeristische aspect is meestal ver te zoeken. Spanjaarden houden van competitie dus er wordt op het scherpst van de snede gekoerst.
We geven je een lijstje met de belangrijkste cyclosportieven in Spanje (toertochten met tijdregistratie). Die zijn over het algemeen qua deelnemersaantallen kleiner dan wat wij in Nederland en Belgie gewend zijn.

1) De Quebrantahuesos
Met stip op nummer één in de lijst van belangrijkste cyclosportieven: De Quebrantahuesos, letterlijk vertaald De bottenbreker. Hij houdt qua zwaarte en beleving het midden tussen de Marmotte en de Elfstedentocht. Deze cyclosportieve door de Pyreneeen is 205 kilometer lang en telt 3.500 hoogtemeters, met beklimmingen van de Col de Somport, de Marie Blanque en de Portalet. Het evenement vindt midden juni plaats Er is ook een korte versie.
Het winnen van de QH is zeer prestigieus, reden waarom er veel goede renners op het evenement af komen. Het hardnekkige gerucht gaat dat in 2016 Team Sky aan de start zal verschijnen. Het grote succes van de QH heeft ook nadelen. Door het grote aantal belangstellenden wordt er nu geloot voor de verdeling van de 10.000 beschikbare startbewijzen, tenzij je in de buidel tast en een soort arrangement koopt. Ook zijn er organisaties die pakketten aanbieden, inclusief startbewijs.
Als er veel op het spel staat liggen schandaaltjes op de loer. In 2014 werd meervoudig winnaar Angel Vazquez in gewonnen positie door de Guardia Civil uit koers gehaald. De organisatie wilde niet nog een keer een dopingzondaar op het podium. Al eerder grepen geschorste renners de ‘toertocht’ aan om zich weer in de kijker te rijden. Het tekent hoe groot en prestigieus de Quebrantahuesos is geworden. De inschrijving sluit meestal rond half januari en later in de maand wordt er geloot.

http://www.quebrantahuesos.com/

2) De Mallorca 312
Een prachtig idee: een rondje rond het hele eiland Mallorca. Een route van 312 kilometer. Heb je die afgelegd (je krijgt er 14 uur de tijd voor), dan staan er 4.300 hoogtemeters op je teller. Je kunt je er ook gemakkelijk van af maken en de korte versie rijden (167 kilometer). De organisatie is zeer professioneel. Check maar eens de prachtige website (ook in het Engels) Het evenement vindt plaats eind april of begin mei. Inschrijving gesloten voor de 2016 editie.

http://www.mallorca312.com/

3) De Sierra Nevada Limite en de Subida Veleta: een tweedaagse klimcyclo in de Sierra Nevada (Andalusie).  Je kunt kiezen uit twee afstanden op zaterdag en/of op zondag de beklimming van 40 kilometer van de Pico Veleta, de hoogst befietsbare plek van Europa. Onze landgenoot Hans Kropman was onder de indruk van de uitstekende organisatie van het evenement, dat gewoonlijk eind juni plaatsvindt. Voor vragen kun je hem mailen:  hans@beterbewegen.nl. Hij stuurt je dan ook het artikel dat hij schreef in Fietssport Magazine.

Je vliegt het beste op Malaga en met je huurauto is het dan niet zo ver naar starplaats Granada. Meer informatie op de website (ook in het Engels) en op de facebookpagina.

http://www.sierranevadalimite.com/
https://www.facebook.com/Sierra-Nevada-Limite-203365513022940/

4) Puertos de la Ribagorza (Aragon)
200 kilometer, 3000 hoogtementers. Vanuit Graus (Huesca, vlak onder de Pyreneen). Meestal eind mei.

5) Clasisca de los Lagos de Covadonga (Asturias)
Vanuit Cangas de Onís in Asturie fiets je de beroemde Vuelta-etappe naar de Lagos (meertjes) van Covadonga. 110 kilometer, 2.900 hoogtemeters, half juni. Datum voor 2016 nog niet bekend. Ongeveer 3.000 deelnemers.

6) Terra de Remences (Girona)
De populairste cyclosportieve van Catalonie over een zwaar, maar mooi parcours. 170 kilometer, 2.700 hoogtemeters. 11 mei vanuit Sant Esteve (provincie Girona)

7) Gran Fondo la Mussara
In Mei in Tarragona
Inschrijving 2016 gesloten

8) La Purito
In Augustus in Andorra
http://www.lapurito.com

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top