Mountainbiken in Zona Zero – Ainsa

  • Mountainbikecentrum van internationale allure
  • Meer dan 1000 km routes van alle niveaus
  • Paden uitstekend onderhouden
  • Routes bewegwijzerd
  • Eigen app met routes beschikbaar

Het succes van Zona Zero
Het verhaal van Ainsa, een plaats in de uitlopers van de Pyreneeën,  is een succesverhaal. Een aantal lokale ondernemers besloot kort na de eeuwwisseling om van het stadje (2000 inwoners) een topbestemming voor mountainbikers te maken. Nu zijn er heel veel plaatsen in Europa met een dergelijke ambitie, maar weinigen pakten het zo goed aan als de mannen van Ainsa.  Ze creëerden een mountainbikegebied met 1000 kilometer aan paden en trails onder de naam Zona Zero. Het gebied trekt mountainbikers uit heel Europa en is het decor van grote internationale wedstrijden.

Zona Zero is het nieuwe goud voor Ainsa. De komst van de MTB’ers zorgde voor een flinke economische impuls. MTB’ers, van beginners tot profs, vinden hier een geschikte route. Van eenvoudige rondjes rond het dorp tot epische afdalingen in de omliggende bergen. Die routes worden door vrijwilligers goed onderhouden en zijn bewegwijzerd. Er zijn zijn zeer avontuurlijke trajecten bij, maar toch ben je nooit ver van de bewoonde wereld. Opvallend is dat je op een relatief klein gebied een enorme afwisseling aan landschappen vindt.

Het stadje en de omgeving
Ainsa bestaat uit twee delen. Beneden ligt het nieuwe dorp met hotels, winkels en restaurants, en op de berg het monumentale Ainsa met zijn kasteel, middeleeuws straatjes en het centrale plein. Er hangt een echte mountainbikesfeer. Het eten is er goedkoop en de koffie sterk. Je vindt er hotels, fietsenwinkels en buitensportbedrijven die begeleide MTB-tours organiseren.

Ainsa ligt niet echt in het  hoge deel van de Pyreneeën. In de winters sneeuwt het er niet vaak en het is dan ook geen wintersportbestemming. Het heeft een bijzonder mild klimaat met veel zon en weinig neerslag en ook in de winter kun je hier goed fietsen. Ainsa is onderdeel van een zeer dunbevolkte streek die Sobrarbe heet. Het ligt in het centrale deel van de Pyreneeën. Als je naar het noorden rijdt, kun je door de Bielsa-tunnel Frankrijk in. Als je gaan vliegen kun je dat het beste via Barcelona of Reus doen.

Vanuit Ainsa kun je een trip maken naar nationaal park Ordesa y Monte Perdido, dat tot de mooiste natuurparken van Spanje behoort. De spectaculaire canyon in het park wordt wel de Europese Grand-Canyon genoemd.

Links
De officiële website van Zona Zero
Video over het verhaal van Zona Zero: Kijk HIER (Spaans met Engelse ondertitels)
HIER nog een mooi filmpje van de Zona Zero gemaakt door Nederlander Jaap Mojet de Koe.
Niet ver van Ainsa ligt het dorp  Perrarua waar Nederlanders Jochum en Judith een prachtig buitensportcentrum runnen, Chill Outdoor

Nog meer meer ambitie
In navolging van Zona Zero zijn ook aangrenzende regio’s zich op de MTB’ers gaan richten. De wens is om de gebieden op elkaar aan te sluiten zodat er één groot MTB-gebied ontstaat. Ten ten oosten van Zona Zero ligt een gebied dat de naam  Puro Pirineo heeft gekregen > http://www.bttpuropirineo.com/en/.  Plaatsen in dit gebied zijn bijvoorbeeld Benasque en Castejón de Sos. In die laatste plaats zit een goede verhuurder van fietsen: Verde Bikes. 

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in de Pyreneeën

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top