Mountainbiken aan de Costa Blanca: een onverwachte ervaring

Spanje heeft vele prachtige mountainbikegebieden waarvan de Pyreneeën en de Sierra Nevada de meest bekende zijn.  Dat ook de Costa Blanca uitstekende mogelijkheden biedt voor mountainbikers is minder bekend. Dat gebied is vooral bekend als favoriete bestemming voor de wintertraining van wegfietsers. Toch liggen hier (niet ver van plaatsen als Calpe, Moraira en Javea) mooie natuurgebieden waar zowel beginnende als gevorderde mountainbikers hun hart kunnen ophalen.

Moraira
In Moraira verhuurt Mike van Snakebite MTB Adventures mountainbikes. Moraira wordt ook wel het Wassenaar van de Costa Blanca genoemd. Hier vind je (bijna) alleen maar laagbouw en de sfeer is er gezellig en gemoedelijk. Mike verruilde begin 2014 zijn bestaan als consultant in  Nederland voor dat van fietsgids in Spanje. En sinds de zomer van 2015 runt hij er zijn eigen MTB verhuur- en reisbedrijf. Hij heeft diverse routes uitgezet rond Moraira op de scheidslijn van zee en achterland.

Geen keuzestress
Mike vertelt ons over de pluspunten die hij ziet voor mountainbiken aan de Costa Blanca. ‘Voor de echte mountainbiker is een vakantie hoog in de bergen misschien ultiem, maar wat doet de rest van de familie dan? Hier hoef je niet te kiezen’, zegt Mike. ‘Je gaat hier ’s ochtends op pad met de fiets door het vrije en open natuurgebied en ’s Foto4middags geniet je met z’n allen aan het strand of op een terrasje.’
Wat het volgens Mike ook mooi maakt is het contrast tussen de kust en het achterland. ‘Hier en daar zijn de projectontwikkelaars aan de kust doorgeschoten.’ Hoe mooi is het dan om te zien dat op nog geen tien kilometer afstand een hele andere wereld te vinden is met olijf-, sinaasappel- en wijngaarden, heuvels en rotsen, waar doorheen het heerlijk fietsen is.’

 

Mountainbiken leeft hier
Een leuke bijkomstigheid, aldus Mike, is dat het mountainbiken in deze regio echt leeft. Vrijwel elk dorp heeft een eigen MTB-club die allemaal een of meer toertochten organiseren. ‘En dan staat het dorp even helemaal in het teken van de Bici’s de Montaña. Inschrijven kan vaak in de lokale bar en dan is het gaan!’ In de plaats Parcent, gelegen in de Jalón vallei achter Moraira, is een van de zogeheten MTB centra (centres BTT) te vinden. Vanuit dit centrum vertrekt een netwerk van meer dan 100 kilometer aan MTB routes. Deze routes variëren, zowel wat de zwaarte betreft als het technische niveau ervan. De centra helpen mountainbikers op weg met onder meer kaarten en suggesties. Hou er wel rekening mee dat de routebordjes niet altijd goed te vinden of zichtbaar zijn.

Geschikt voor de beginnende en meer geoefende mountainbiker
De routes rondom Moraira zijn geschikt voor de beginnende en iets meer geoefende mountainbiker. Voor de echte diehards kan Mike helpen met enkele meer technische tracks, maar in het algemeen is de moeilijkheidsgraad van de routes goed te doen. Een redelijke conditie is wel vereist door de combinatie van de ondergrond (veelal gravel en rotssecties) en hoogtemeters.

MTB’s huren aan de Costa Blanca kan bij Snakebite MTB Adventures. Boeken doe je rechtstreeks. Als je laat weten dat je via www.fietseninspanje komt biedt Snakebite je het volgende aan:
– gratis afleveren en ophalen van de fiets(en) op je vakantieadres in Moraira
– bij boeking vanaf twee fietsen voor tenminste vijf dagen een gratis begeleide tour door de Jalón vallei van ongeveer vier uur.

Laat bij boeking dus weten dat je via Fietsen in Spanje komt.

Voor meer informatie: http://www.snakebite-mtb.com/

Foto3

Leuk idee: meedoen aan een van de MTB-toertochten die hier worden georganiseerd.

mtb costa blanca

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Valencia en Murcia (Oostkust)

Selecteer een optie

2 reacties

  1. Mike en zijn bedrijf Snakebite Adventures is een bijzondere, maar bovenal fijne, combinatie. Mike kent de wijde omgeving goed en kan daarin afhankelijk van het niveau van de deelnemers een mooie route in creëren. Zelf ben ik nu een keer of vier mee geweest en heb elke keer een nieuw stukje Spanje ontdekt, van Altea tot Denia en vanaf de zee tot ver in het achterland.
    Ook buiten de uren dat hij je meeneemt als gids is hij je, voor zover het mogelijk is, behulpzaam en geeft tips en tricks voor een mooi Spaans verblijf. als mens een fijn mens, als gids een supergids.
    Misschien zou je het niet zeggen na het lezen van bovenstaand, maar Snakebite is een aanrader voor een verrassende fietstrip!

  2. Ed Basie op

    Vandaag met Mike een route van 40 kilometer op de MTB gedaan. We hebben genoten van de prachtige omgeving en we zijn op plekjes geweest die we zonder hem nooit gevonden zouden hebben. Daarnaast was het ook relaxed om te genieten van koffie op een terrasje in de zon. Kortom: een aanrader!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top