Met de fiets in de trein naar Spanje

Michele van Baaren en haar man reisden met de fiets in de trein van Bilthoven (NL) naar Zuid-Spanje. Van daar ging de reis per boot verder tot aan de Canarische Eilenden. Lees hier hun ervaringen…

Met de (elektrische) fiets in de trein naar Spanje

Al een aantal jaren zitten mijn man Jeroen en ik op Spaanse les. Maar van Spanje hadden we nog niet veel gezien, alleen de Canarische eilanden en de Pyreneeën. Daarom hadden we het plan opgevat om, nu ik net als Jeroen met pensioen ben gegaan, een lange reis door Spanje te maken. Maar gezien onze zorgen over de opwarming van de aarde kozen we voor trein en fiets. Ons plan: we gaan in de loop van februari naar Gran Canaria, in maart gaan we daar 4 weken naar de Spaanse taalschool, daarna terug naar het vasteland en we fietsen zo ver als we zin hebben terug naar Nederland. Uiterlijk half augustus willen we weer terug zijn.

Het organiseren van de treinreis had heel wat voeten in de aarde, dus hierbij wat tips over wat we gedaan hebben. Voorwaarde voor ons was dat de fiets gewoon heel met bagage mee mocht. Van Nederland naar Hendaye (grens Frankrijk-Spanje) Dit gedeelte heeft Jan Wagtendonk van de website www.fiets-mee.nl voor ons verzorgd, zie foto van de route met 5 overstappen… Probleem: in de sneltreinen ten noorden van Parijs (die de grens met België passeren) mogen geen fietsen mee. Van Parijs naar Hendaye wel. Het eerste stuk kun je niet reserveren. Voor het tweede stuk geldt: hoe eerder je reserveert hoe goedkoper de reis, in het weekend is de tgv ook duurder.

De plek voor de fietsen varieert van een klein hok waar de fiets alleen verticaal in kan, ook naar boven de trein in via een stijl trapje tot een riant fietsgedeelte waar je makkelijk naar binnen kan rijden. Vaak moeten wel alle tassen eraf! In de tgv is een speciaal bagagedeel gereserveerd voor de fietsen met zitplaatsen voor de eigenaar ernaast! Van Irun naar Huelva. Irun ligt aan de Spaanse kant van de grens bij Hendaye. In Spanje mogen fietsen mee in de regionale treinen (trenes de medio distancia). Kaartjes voor deze treinen kun je 1 maand van tevoren reserveren.

 

Voor het traject door Spanje heb je twee dagen nodig: Irun-Madrid en Madrid – Huelva via Sevilla. In elke trein zijn 3 fietsplaatsen, je zitplaats is niet automatisch in de buurt van je fiets, daar moet je kennelijk speciaal om vragen. Wel in dezelfde coupé. Probleem bij Renfe (Spaanse trein): als je wilt betalen voor de kaartjes bij het reserveren, sturen ze een mail naar je mobiel ter verificatie van je visa kaart, MAAR alleen naar een Spaanse telefoon. Omdat wij natuurlijk een Nederlandse mobiel hebben, krijg je curieuze, niet kloppende foutmeldingen. Via een kennis met Spaanse telefoon is het ons uiteindelijk gelukt om kaartjes te veroveren. De reis door Spanje verliep verder prima. In een speciaal deel van de trein met lage instap, waar je zo naar binnen kunt rijden, moet je de fietsen naast elkaar ophangen aan haken (waar onze dikke banden maar net aangehaakt konden).

Wij hebben vervolgens wel een puinhoop gecreëerd in de besproken plaatsen door wel in het zicht van onze fietsen te gaan zitten… Huelva – Gran Canaria In Huelva bleek de haven van de veerpont niet in de stad te zijn, maar in de grote haven buiten de stad aan de overkant van een rivier. Met de fiets mag je op de directe route daarheen de brug niet over en moet dus een flink stuk omrijden. Het is verstandig om daar een extra dag voor te nemen, waarop je meteen kunt scouten waar je precies heen moet op de dag van de afvaart. Wij gingen met Naviera Armas, maar Fred Olsson is ook mogelijk en vanuit Cádiz is ook mogelijk. Wij bespraken geen hut (3x zo duur) en sliepen op onze kampeermatjes in onze slaapzakken. Wat in februari in ieder geval geen probleem is, de boot is dan rustig.

De overtocht duurt ca. 33 uur. Nu genieten we op Gran Canaria, hoe de terugtocht gaat verlopen, zal de toekomst leren. Kosten van de reis: Nederland-Hendaye: ca €200 ppIrun-Huelva: ca €130 ppFerry: ca €175 ppDaarbovenop de overnachtingen. In Parijs bij vrienden op de fiets In Hendaye via airbnb In Madrid bij Ibis budget In Huelva bij hotel Conde Allemaal plekken waar de fiets veilig kon staan. 

Michele van Baaren
maart 2023

fiets in de trein naar Spanje

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Spanje

Selecteer een optie

4 reacties

 1. Patrick De Looff op

  Goede middag.

  Ik ben NEderlander maar woon in Belgie bij Turnhout. Ik lees dat lastig os foets mee ri Parijs. Zat te denken om dan eerst maar Parijs te fietsen en vanuit daar wil ik dan naar Zuid frankrijk en daarvamdaan verder fietsen. Volgend jaar april wil ik 6 weken weg. Nog tips ?

  • Jos de Jonge op

   Dag Patrick. Er is een nachttrein van paris austerlitz naar portbou (boven Barcelona). dat is prima te doen. Daar kun je de volgende morgen overstappen op het Spaanse net, of gaan fietsen. Vorig jaar ben ik van Portbou terug gefietst naar Nederland. Voor mij was vooral het stuk naar Parijs drama; 4 keer overstappen en de ingang van de treinen werd steeds smaller.

 2. Hallo,
  Wij willen dit jaar van sevilla naar santiago fietsen.
  Dan met de trein weer terug, inclusief fiets.
  Heeft iemand ervaringen en tips voor de treinreis

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top