Fietsen op de Via Verde Ruta de la Plata (Plasencia – Bejar)

Deze prachtige via verde in Extremadura brengt je in 64 kilometer van 400 naar bijna 900 meter

Oppassen voor spraakverwarring… De Via de la Plata-spoorweg liep in de oude tijd van Plasencia naar Astorga in het noorden. Op een paar delen van die oude spoorweg liggen nu vias verdes, die allemaal Via Verde Ruta de la Plata heten. Hier gaan we het hebben over de via verde tussen Plasencia en Béjar. We bevinden ons in het bovenste stukje van de provincie Caceres (Extremadura) en fietsen noordwaarts richting de provincie Salamanca. We rijden door een groen en vooral bergachtig gebied. En juist daar is zo’n via verde een uitkomst. Want klimmen doe je bijna ongemerkt.

Deze vrij nieuwe en goed onderhouden via verde staat meteen heel hoog op ons favorietenlijstje. De route begint in de gezellige stad Plasencia op 400 meter. Na een zo goed als vlakke aanloop begint een lange maar geleidelijke klim naar de Puerto (pas) de Bejar (885 meter), en rijd je de provincie Salamanca (Castillie-Leon) binnen. Even verderop, bovenop een richel, ligt Bejar. De plaats ziet er van een afstand weinig aantrekkelijk uit, maar het centrum is niet onaaardig. Als je wilt kun je de klim naar de stad overslaan want de route gaat diep onder de stad door een tunnel, en loopt nog 10 kilometer verder tot je op een stuk komt waar het spoor nog ligt (befietsbaar) en een paar kilometer verder is dan het einde van dit deel van de Via Verde Ruta de la Plata.

Dehesa, bergen en dalen
Het eerste stuk van de via verde rijd je nog in de buurt van de grote wegen. Die laat je op een gegeven achter je en het landschap wordt steeds mooier. Je fietst door het voor deze streek typische dehesa landschap en door stukken bos. Na Hervas begint een prachtig deel van de route. Met prachtige uitzichten over de bergen en het dal van de Ambroz.  Naar onze bescheiden mening een van de mooiste stukken via verde van Spanje.

Het mooie Hervás als basis voor het fietsen van deze via verde
Het prachtige stadje Hervas ligt halverwege de via verde. Het is een heerlijke plek om een aantal nachten te verblijven. Vanuit Hervas zou je dan een dag naar Plasencia heen en weer kunnen fietsen, en een dag richting Bejar. In Hervas kun je fietsen huren en er zijn ook een paar bedrijfjes die excursies organiseren op de via verde. Zij maken je het leven heel gemakkelijk want ze zetten je af op het hoogste punt en je hoeft daarna alleen nog maar bergaf te peddelen. Het oude stationnetje van Hervas is trouwens een gezellige bar geworden.

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top