De Via de la Plata; fietsen van Sevilla naar Gijon

Fietsen door indrukwekkende landschappen en duizenden jaren geschiedenis
Aan het begin van onze jaartelling besloten de Romeinen tot de bouw van een noord-zuid verbinding aan de westkant van het Iberisch schiereiland. In de 2.000 jaar dat de route er nu ligt trokken tallozen over de route; handelsreizigers, soldaten, pelgrims… Fietsers zien ze hier pas de laatste tientallen jaren, maar hun aantal groeit snel!

De Via de la Plata (beter gezegd de Ruta Via de la Plata) loopt van Sevilla in het zuiden naar Gijon aan de noord-kust door 2.000 jaar geschiedenis. Onderweg kom je langs steden en plaatsen die tot de mooiste van Spanje behoren (zoals Caceres, Merida Salamanca, Zamorra en Leon) en trekt 2.000 geschiedenis aan je voorbij. Dit filmpje geeft je daarvan een beeld.

De plaatsen langs de route hebben de handen ineen geslagen om de Via de la Plata te onderhouden en bekenheid te geven. Als fietser heb je de mogelijkheid uit een onverharde en een verharde variant. De eerste vereist een mountainbike met bagagedrager en fietstassen. Er zijn niet veel Nederlanders en Belgen die op deze manier fietsen, maar voor de Spanjaarden is het heel gebruikelijk.

De route over verharde wegen is verdeeld in 12 etappes van tussen de 53 en de 102 kilometer, maar je kunt de etappes zo lang en kort maken als je zelf wenst. Op de site van La Via de la Plata staat een lijst met overnachtingsadressen.

Van de 12 etappes staan kaartjes op de site, maar handiger is het om de route op een GPS te zetten. Er is alles aan gedaan om te vermijden dat je op drukkere wegen komt, maar een paar drukke stukken zul je voor lief moeten nemen. De N630, de oude nationale weg van Sevilla naar Gijon (een van de langste wegen van Spanje), zul je in ieder geval heel wat kilometers volgen. Deze weg is veel van zijn verkeer verloren nu er ook een autosnelweg van noord naar zuid is aangelegd.

Er zijn mensen die de Via de la Plata gebruiken om vanuit Sevilla naar Santiago de Compostela te fietsen. Dat betekent dat je naar het westen afslaat op het moment dat je de Camino Frances hebt bereikt. Daarme mis je helaas wel de  belangrijkste stempels in je Via de la Plata stempelboekje, die van Gijon.

De Via de la Plata staat in Spanje niet bekend de zwaarste fietsroute. Spanje is echter zelden echt vlak en in het noorden zul je echte bergen voor de wielen krijgen. Daar achter ligt dan je einddoel en zul met voldoening terugkijken op een reis door een prachtig deel van Spanje.

Alle informatie vind je op de site van de Ruta Via de la Plata, die gelukkig ook in het Engels is vertaald.

Top