Fietsen in noord-Spanje Introductie

Fietsen in Noord-Spanje
Het fietsgebied Noord-Spanje bestaat uit de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra en La Rioja. We nemen ook het noordelijke deel van Castillië/Leon mee omdat daar de Camino de Santiago doorheen loopt. Alles samen is dit een ongelooflijk interessant gebied met een afwisseling van hooggebergte, bossen, stranden en ruige kusten.

Noord-Spanje is vooral bekend onder Santiagofietsers die een vrij zuidelijke route kiezen om de bergen van de kustprovincies te omzeilen. Diezelfde bergen zijn voor racefietsers en mountainbikers juist een uitdaging. Denk aan de beroemde klim naar de Lagos de Covadonga in de Vuelta.

kaartje noord-spanje

 

 

 

 

Reliëf
De Noord-Spaanse kustprovincies zijn bergachtig. Vanaf zeeniveau gaat het vaak direct omhoog. De bergen van de Cordillera Cantabrica vormen een langgerekt reliëf van oost naar west en zijn in feite een voortzetting van de Pyreneeën. De ruige Picos de Europa maken er deel van uit. Ten zuiden daarvan vlakt het uit en vind je nog een aantal kleinere gebergten. Tussen Logroño en Burgos ligt bijvoorbeeld de prachtige Sierra de la Demanda en vanaf Ponferrada in León kun je meteen drie verschillende berggebieden in: Montes de León naar het oosten, Sierra de Cabrera-Culebra naar het zuiden en Ancares naar het noordwesten. Voor fietsers is het belangrijk om te weten dat de totale stijging per klim in het algemeen kleiner is dan in b.v. de Alpen, iets wat voor veel berggebieden in Spanje geldt.

Het Baskenland wordt gekenmerkt door heel veel heuvels en dalen. De klimmen zijn kort en steil. Galicië heeft een grillige rotsachtige kust met fjorden.

Routes en wegen
Over de Camino de Santiago trekken al vele eeuwen pelgrims die op weg zijn naar het graf van de apostel Jacobus. De route is de laatste tientallen jaren ook door fietsers ontdekt. Er zijn meerdere routes, maar de meest gebruikte is de zuidelijke Camino Francés. De Pyreneeën steek je over bij de Col du Somport of bij Saint-Jean-Pied-de Port. Daarna gaat het via Logroño (Rioja), Burgos, Leon en Ponferrada (Castillië) naar Santiago de Compostela. Sommige fietsers vinden de Camino Francés te druk en geven de voorkeur aan een noordelijkere route. Je pakt dan wel wat meer bergen mee.

route Santiago

Vele wegen leiden naar Santiago

Over de Camino de Santiago is op internet en in de boekwinkel een overweldigende hoeveelheid informatie beschikbaar. Er is zelfs een aparte startpagina: www.camino-de-santiago.startpagina.nl.

La Rioja, (inclusief de aansluitende gebieden net over de grens van Burgos en Soria), is een mooi fietsgebied, vanwege de combinatie van ruige landschappen en natuur met fraaie wijngaarden en moestuinen in de dalen, historische plaatsen en veel rustige weggetjes.

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Noord Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top