Fietsen in Mojacar (Andalusie)

Fietsen in de droogste regio van Spanje. 
Je hebt van die plaatsen in Spanje waar fietsers onderdeel zijn van het straatbeeld, waar fietsenwinkels, fietsverhuurders, fietshotels en fietsroutes zijn, en waar dus een echte fietssfeer heerst. Mojacar, in het noorden van Andalusië, is zo’n plaats. Als je het vergelijkt met andere fietsbestemmingen in Spanje zoals de Costa Blanca, Mallorca of Girona, dan heeft Mojacar een aantal interessante voordelen. Een nadeel is wel dat het wat extra tijd kost om in Mojacar te komen.

Waar ligt het?
mojacar fietsen
Mojacar ligt aan de kust, ongeveer een uur rijden ten noorden van de stad Almeria (Andalusie).  De kust is hier toeristisch veel minder ontwikkeld dan de Costa Blanca, dat ten noorden van Mojacar ligt, en de Costa del Sol in het zuidwesten. Hele stukken van de kust bij Mojacar zijn nog  min of meer ongerept. Niet ver achter de kust beginnen de heuvels, waar het uitstekend fietsen is. Maak je een lange tocht dan kun je ook echt hoog de bergen in met beklimmingen tot bijna 2000 meter. Je fietst door gortdroge landschappen die kenmerkend zijn voor dit deel van Spanje. Er valt hier per jaar maar een paar honderd millimeter neerslag en de zon schijnt er 320 dagen. In de middag steekt er vaak een windje op.

Mountainbiken kun je in de Sierra Cabrera dat eigenlijk direct naast Mojacar ligt.

Het stadje zelf
Mojacar bestaat uit twee delen. Het oude (witte) dorp ligt een kilometer landinwaarts op een heuvel. Het is een pareltje van een dorp en is behoorlijk ongerept. Niet verbazingwekkend dus dat Mojacar wordt gerekend tot de mooiste dorpen van Spanje.

Langs de kust ligt het toeristische Mojacar, een kilometerslange kustweg vol restaurants, winkels en hotels. Toch maakt alles een vriendelijke indruk. Hier geen ontsierende hoogbouw, maar aantrekkelijke gebouwen die passen in het landschap.  In de winter en het vroege voorjaar is het hier erg rustig. De toeristen die er zijn hebben meestal grijze koppies en zijn met een camper uit het koude noorden komen rijden. De luchthaven van Almeria zorgt bovendien voor een vrij stevige stroom Engelse zontouristen. Sommige restaurants en winkels sluiten hun deuren voor het winterseizoen. In de zomer is het een ander verhaal. Dan barst Mojacar uit zijn voegen en bruist alles van het leven.

Een van de grootste voordelen van Mojacar is de rust op de wegen in een groot deel van het jaar. Als fietser hoef je je niet door het verkeer te worstelen. Je bent zo het stadje uit en kunt dan naar het noorden en het zuiden langs de mooie kust rijden. In veel andere delen van Spanje zijn de kustwegen vaak overvol. Fiets je meer het binnenland in, dan wordt het al snel heuvelachtig en bergachtig. Overal liggen aardige dorpjes met barretjes en terrasjes waar je als fietser graag aanlegt.

Veel Belgen, weinig Nederlanders
Veel Belgische fietsers trainen in Mojacar via fietsreisorganisatie Kortweg, die in Mojacar prominent aanwezig is. Er is zelfs een Belgisch fietscafe (San Pedro), waar je prima frites kunt eten. Nederlanders ze je hier veel minder. Er zijn geen ook geen Nederlandse organisaties actief. Zelf een fiets huren kan hier overigens prima, bijvoorbeeld bij Doltcini.

Het enige grote nadeel van Mojacar is de afstand tot een luchthaven waarop je goedkoop kunt vliegen. Het beste is om naar Alicante te vliegen en daar een auto te huren. Alicante-Mojacar rijd je in 2 uur en 45 minuten. De rit tussen Mojacar en de Malaga duurt nog een uur langer. .

Fietsen in Mojacar, plussen en minnen
+ goed weer,  een all-year bestemming
+ mooie wegen
+ ‘vlak’ fietsen langs de kust of klimmen in het binnenland
+ mooi stadje
+ fietsvriendelijke hotels
+ fietsorganisaties
+ rustige omgeving
+ fietsverhuurders
– Afstand t.o.v. luchthaven

Nuttige links:
Fietsverhuuder Dolcini
Fietsreisorganisatie Kortweg
Luxe B&B voor fietsers

 

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Andalusië

Selecteer een optie

1 reactie

  1. Maurice van Klinken op

    van eind maart tot half oktober vliegt Transavia vanaf rotterdam rechtstreeks op Almeria. Vanaf daar is het maar een uurtje rijden naar Mojacar. Een ander alternatief is vliegen op Murcia corvera, dat kan vanaf Antwerpen. Die vliegen het hele jaar door.

    Ik heb afgelopen Mei een racefiets gehuurd bij Doltcini. Erg eenvoudig en oud materiaal. Eigenaar spreekt nauwelijks engels. Je kunt beter naar Aguila gaan in Garrucha.

    Niet alleen met de MTB maar ook met de racefiets kun je bij Sierra Cabrera je lol op. Sla bij Turre linksaf om via een smalle asfaltweg omhoog te fietsen richting de zendmast(hoogste punt). Regelmatig tik je de 20% aan of meer. In de laatste 2 km zit zelfs een stuk van 30%. Het asfalt is in redelijke staat.

    Je kunt ook een mooie rit maken richting Lubrin. Iets minder steil klimmen maar een prachige rit door droge landschappen en leuke dorpjes met terrassen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top