Fietsen in midden Spanje – Introductie

Fietsen in midden-Spanje
Onder midden-Spanje verstaan we de regio’s Castillie/Leon (behalve het noorden), Castillie/La Mancha, Extremadura, Aragón (behalve het noorden) en Madrid. Dit enorme gebied wordt gedomineerd door de Meseta, een uitgestrekte hoogvlakte die op verschillende plekken wordt onderbroken door heuvels en bergen. Ten westen van Madrid bijvoorbeeld door het Guadarama- en het Gredosgebergte.
De afstanden in midden-Spanje zijn groot en sommige delen zijn voor fietsers saai. Maar lang niet overal… er zijn prachtige stukken bij. Er zijn mooie en zeer dunbevolkte berggebieden in provincies als Cáceres, Salamanca, Soria, Teruel of Cuenca. Bijna overal zijn er rustige weggetjes over heuvels of langs dalen te ontdekken, in de woestijn van Bardenas Reales in Aragon vind je een van de meest spectaculaire mountainbikegebieden van Europa. In midden-Spanje liggen ook tal van historische steden die tot de mooiste van Spanje behoren, zoals Mérida, Cáceres, Salamanca, Avila, Segovia, Soria, Cuenca en Toledo. De hoofdstad Madrid zorgt dat je nooit langer dan een halve dag (met de trein of bus) van een grote luchthaven bent. Datzelfde Madrid laat zich trouwens ook steeds beter per fiets ontdekken.

Reliëf
De hoogvlakte van de Meseta ligt op gemiddeld 800 meter hoogte. Het is bijna overal golvend, behalve midden in La Mancha, ten zuid-oosten van Madrid. Overal duiken gebergtes op. De Gredos, Guadarama, Montes de Toledo en Sierra de la Demanda en de Serania de Cuenca bijvoorbeeld.

Routes
Verschillende Nederlandse routemakers hebben door dit oude Spanje gezworven en mooie langeafstandsroutes samengesteld. Onze site heeft 5 eigen routes door het gebied, onder ander een van 17 dagen met de hoogtepunten van Castillie. Er liggen ook een flink aantal Vias Verdes (fietswegen op oude spoortrajecten) waarvan sommige van genoeg lengte voor een of twee volle dagen fietsen, zoals die van Tajuña (Madrid), la Jara-Vegas del Guadiana (Toledo-Caceres-Badajoz), Alcaraz (Albacete), Sierra de la Demanda (Burgos) of de Ojos Negros (Teruel naar de oostkust).

Overzichtskaart Spanje


 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top