Fietsen in las Merindades (Noord-Spanje)

Las Merindades, wie had daar ooit van gehoord?
Als je – zoals wij –  ieder jaar door Spanje reist, ben je geneigd te denken dat je het land wel zo’n beetje kent. Toch kun je plotseling helemaal worden verrast. Deze zomer volgden we een paar etappes van de Ronde van Spanje en zo kwamen we in een voor ons totaal onbekende streek terecht: Las Merindades. Gelegen in het noorden van de provincie Burgos, vlak onder de groene bergen van de Spaanse noordkust. Las Merindades is een streek van bergen, heuvels, oeroude dorpjes, Romaanse kerkjes, canyons, grotten en verrassend veel water en watervallen. Een heel mooie bestemming voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers en rustzoekers.

Fietsen vanuit Espinosa de los Monteros
De Vuelta bracht ons in Espinosa de los Monteros. Een historisch stadje aan de voet van het scheidingsgebergte, dus precies op de grens van het koele, groene noorden en de vlaktes van Castillië. Het is er groen, niet te heet en een heerlijk uitgangspunt voor fietsers. Voor de klimmers liggen er een paar pittige beklimmingen, met als hoogtepunt de Picón Blanco, die vaak in de Ronde van Burgos en soms in de Vuelta wordt opgenomen. Een zware beklimming die je naar 1.500 meter brengt en waarvan sommige kilometers meer dan 10% stijgen.

We deden nog meer ontdekkingen in las Merindades. We vonden een rijkdom aan kloosters, Romaanse kerkjes en schilderachtige dorpen. En een zeer afwisselende natuur. De Ebro, gevoed door vele zijrivieren, heeft er een indrukwekkende canyon uitgesneden. Er zijn spannende grotten, en alleen al met het bekijken van alle watervallen van het gebied kun je twee weken zoet zijn.

Plaatsjes die je zeker moet bezoeken;

  • Dorp Frias
  • Dorp Orbanejas del Castillo
  • Dorp Poza de Sal
  • Stadje Oña
  • Stadje Espinosa de los Monteros
  • Dorp Puentedey

Fietsen in las Merindades
Voor zowel recreatieve fietsers, mountainbikers als wielrenners heeft Las Merindades veel te bieden. Je kunt er zowel klimmen als vlakker fietsen. In het noorden liggen passen van 1.000 tot 1.500 meter, die toegang geven tot Cantabrië. Naar het zuiden toe vlakt het landschap uit richting de stad Burgos. De via verde Santander-Mediterreaneo, loopt door de Merindades. Als die via verde straks klaar is kun je van Valencia naar Santander fietsen! Sommige delen zijn al helemaal klaar, zoals het stuk dat net boven de stad Burgos begint en je noordwaarts naar las Merindades brengt, tot in de mooie plaats Oña.

Fiets huren en excursies
In de plaats Villarcayo vonden we een bedrijf dat electrische mountainbikes en electrische toerfietsen verhuurt. We hebben de fietsen bekeken en waren onder de indruk. Kwalitatief hoogwaardig materiaal en zo goed als nieuw. De organisatie heet e-Bike Merindades. Ze doen meer dan alleen het verhuren van de fiets. Ze helpen je ook op weg met routes die je begeleid of met een GPS kunt fietsen. Als je wilt leveren ze je huurfiets af bij je verblijfplaats.
www.ebikesmerindades.com

Overnachten
Anoud en Desireee hebben in Hedeso (Valle de la Tobalina) een paradijselijk klein hotel. Dit Nederlandse stel kent de streek als hun broekzak en hebben veel toeristische informatie op hun website. Ook als je wilt fietsen in las Merindades helpen ze je graag op  weg. https://www.casalasonrisa.nl/casa-la-sonrisa1.html

Hoe kom je in las Merindades?
1) Vliegen
Medina de Pomar, de hoofdplaats van de streek, ligt op 80 autokilometers van Bilbao en  ongeveer net zo ver van de stad Burgos. Er zijn rechtstreekse KLM vluchten tussen Amsterdam en Bilbao. Huur er een auto en 1,5 een uur later ben je in Las Merindades.

Er zijn twee fietstransportbedrijven die heel regelmatig op Burgos rijden, Soetens en Camino Transport.

2) Auto
Vanuit Nederland (Utrecht) met de auto: 1.460 kilometer
Vanuit België (Brussel) met de auto: 1.300 kilometer

Wanneer naar las Merindades?
Het late voorjaar, de zomer en het najaar zijn de beste tijden om Las Merindades te bezoeken. In de zomer kan het erg warm zijn, maar de temperaturen zijn toch een stuk aangenamer dan in zuidelijker delen van Spanje. Wil je in de hoogzomer gaan fietsen in Spanje, dan vallen veel gebieden af, maar Las Merindades zou je rustig op je lijstje kunnen zetten.

Links:
Een indruk van de schoonheid van Las Merindades krijg je HIER

 

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Noord Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top