Fietsen op Lanzarote

Snel-link:  wil je een fiets huren op Lanzarote (racefiets, MTB, toerfiets op elektrische fiets) of wil je informatie over een georganiseerde tocht, klik dan hier. 

Fietsen op Lanzarote is voor iedereen een feest (maar pas op het windje!)
Lanzarote is een prima bestemming voor fietsers van alle niveaus. Want in tegenstelling tot Tenerife en Gran Canaria kun je hier zonder veel klimtalent of klimambitie goed uit de voeten.  De wegen zijn uitstekend en er zijn veel bedrijven die huurfietsen en excursies aanbieden. Op het eiland hangt onmiskenbaar een sportieve sfeer en overal zie je fietsers. Als we toch een minpuntje mogen noemen: Lanzarote is erg gevoelig voor wind. Geluk bij een ongeluk: het is een warm windje.

fietsen Lanzarote

Lanzarote is het noordelijkste van de Canarische Eilanden. Het eiland kent een groot aantal kleine vulkanen waarvan de meeste een uitgebluste indruk maken. In het nationale park Timanfayo (daar vind je de meeste vulkanen) is echter vlak onder de oppervlakte nog steeds vulkanische activiteit. Zoals op alle Canarische Eilanden is het in het noorden altijd kouder dan in het zuiden en valt er meer neerslag. Het noorden is ook heuvelachtiger en groener dan de rest van het eiland. Lanzarote is 62 km lang en 21 km breed. Texel x 2 dus eigenlijk. De hoogste top ligt op 671 meter.

Weer en klimaat
Reken in de winter op dagtemperaturen van 18 tot 22 graden en in de zomer op temperaturen tussen 26 en 32. Ook op dagen dat er wolkenvelden overdrijven zal je zo goed als zeker ook de zon zien. Er valt weinig neerslag maar er zijn pechvogels die net geboekt hebben tijdens die paar echt slechte dagen.

Wegen en routes op Lanzarote
Kijk op de kaart van Lanzarote en je ziet veel rechte wegen. Ze zijn van uitstekende kwaliteit, maar niet overal even breed. En hoewel het er nooit echt druk is, is er toch altijd autoverkeer, vooral van toeristen in hun huurautootjes. Het had mooier geweest als het eiland over net wat meer verkeersarme landweggetjes zou beschikken. Op Lanzarote is er echter veel respect voor fietser. Het zal niet snel gebeuren dat een auto je vanachter inhaalt zonder met een ruime boog om je heen te sturen. Automobilisten die jou als fietser geen 1,5 meter ruimte geven riskeren  een flinke boete.

Een ongeschonden eiland
Wij vinden Lanzarote prachtig. Het heeft lavavelden, witte stranden, vulkanen en groene valleien. Het eiland is maar klein, maar geeft een gevoel van ruimte en is vol licht en lucht. En het is mooi om nog een andere reden. Alles wat landschappen bederft heeft Lanzarote buiten de deur gehouden. Er is geen hoogbouw, er zijn geen elektriciteitsmasten en geen reclameborden langs de weg. De dorpen op het eiland bestaan uit krakend witgeschilderde huisjes met groene deuren, luiken en ramen. Klik hier voor een mooi sfeervol filmpje.

De toeristische centra
Aan weerszijde van hoofdstad Arecife (niet echt een interessante stad) liggen de badplaatsen Puerto del Carmen en Costa Teguise. En helemaal in het zuiden, met uitzicht op Fuerteventura ligt Playa Blanca. In deze plaatsen draait alles om het toerisme. Je vindt er heel veel horecagelegenheden, hotels en appartementencomplexen. Hier zie je de minder mooie kanten van het toerisme (Engelse zontoeristen aan het bier om 10.00 ’s ochtends), maar vergeleken met andere toeristenplaatsen op de Canarische Eilanden en op het vasteland van Spanje blijft het allemaal redelijk kleinschalig en vriendelijk. Hoogbouw zal je ook hier niet vinden.

Een fiets huren op Lanzarote
Veel mensen komen naar Lanzarote voor een sportieve vakantie. Het eiland is een favoriete bestemming voor surfers, fietsers en triatleten. Bij topsporters, waaronder de Nederlandse schaatsers, is sporthotel La Santa bijvoorbeeld populair. Het aantal bedrijven dat zich op sportieve gasten richt, waaronder fietsverhuurders, groeit jaar na jaar. Sommige fietsverhuurders verhuren slechte fietsen voor 5 euro per dag (wegblijven daar) en er zit ook een enkele onbetrouwbare verhuurder bij. Op onze site vind je bedrijven die we bezocht hebben en uitstekend zijn. Ze zijn veelal gevestigd in Puerto de Carmen en Costa Teguise. Alle soorten fietsen zijn te huur: racefietsen, triatlonfietsen, citybikes, MTB’s, toerfietsen en elektrische fietsen.

racefiets lanzaroteFietsen op Lanzarote op de racefiets
Voor een weekje fietsen vind je op Lanzarote voldoende routes. Die kun je alleen doen, maar je kunt je ook inschrijven bij een van de tours die door fietsverhuurders worden georganiseerd en waarbij je met een begeleider en een groepje andere fietsers een rit over het eiland maakt. Als je specifiek komt om te klimmen zijn de mogelijkheden beperkt. Er ligt een mooi klimmetje (Tabayesco) in het noorden 10 kilometer tegen 5% gemiddeld en in het zuiden ligt een korte venijnige klim (naar Femés) die wel iets van La Redoute weg heeft (met 21% op het eind). Verder kom je overal korte klimmetje of juist langere, geleidelijke klimmen tegen. In alle gevallen kan de wind een ritje toch nog behoorlijk  pittig maken.

Lanzarote voor recreatieve fietsers
Als je helemaal vlak wilt fietsen op Lanzarote zijn je opties beperkt, maar het kan. Huur een fiets in Puerto del Carmen en fiets over de boulevard richting Arecife. Op een gegeven moment fiets je op een pad tussen de zee en de landingsbaan door. Spectaculair als er net een vliegtuig vertrekt en je denkt ‘ik mag nog even blijven’.

Wil je het binnenland in, dan moet je per definitie omhoog. Niet heel steil, maar het kan toch pittig zijn als je ook nog wind tegen hebt. Een beetje conditie heb je hier wel nodig. Maar ook zonder conditie kun je fietsen: er zijn voldoende verhuurders van elektrische fietsen

Er zijn een aantal bedrijfjes die toers voor recreatieve fietsers aanbieden. Je rijdt dan een halve of hele dag in een groepje met begeleider en pakt onderweg bezienswaardigheden en een lunch mee. In een enkel geval kan zo’n toer ook per elektrische fiets.

Fietsen op Lanzarote met de MTB
Lanzarote biedt goede mountainbikemogelijkheden en een MTB-huren is geen probleem. Ook zijn er een aantal aantrekkelijke MTB-routes, maar omdat die niet gemarkeerd zijn vind je er niet zo gemakkelijk je weg. Een oplossing is het om bij een fietsverhuurder een fiets met gps-apparaat te huren. We weten in ieder geval één verhuurder die deze service aanbiedt. Een andere mogelijkheid is om te gaan mountainbiken met een groepje onder leiding van een gids. Er zijn verschillende fietsverhuurders die dit soort dagtrips organiseren.

Trektochten
Je ziet niet veel mensen die op de fiets van plek naar plek fietsen. Organisatie Travelybikes biedt een mooie fietsvakantie van een week aan. Informatie vind je HIER.

Ook zijn eilandhoppers die over de eilanden fietsen en per boot de oversteek naar het volgende eiland maken. Er zijn bedrijven die bezig zijn dit  als een georganiseerde reis aanbieden.  Als we meer weten zullen we dat hier publiceren.

fietsen noord lanzarote

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen op de Canarische Eilanden

Selecteer een optie

3 reacties

  1. Marian op

    Februari 2021 Puerto del Carmen
    De eerste tocht georganiseerd door Baja-Bikes met een Nederlandse gids gefietst langs de kust en binnenland, daarna 2 x dezelfde fiets gehuurd en heerlijk naar de haven en langs de kust via Arrecife naar Teguise gefietst. Echt een aanrader!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top