Fietsen in Spanje

10 redenen voor een fietsvakantie in Spanje
Of je nu met de racefiets wilt trainen op Mallorca, een week met bagage wilt trekken door Andalusië, wilt mountainbiken in de Pyreneeën of wilt fietsen in Barcelona of Sevilla… Deze site kan de eerste stap zijn naar een geslaagde fietsvakantie in Spanje.

Waarom je zou gaan fietsen in Spanje? 10 redenen…

Uno Mooie wegen met vaak weinig verkeer
Dos Prachtige landschappen en historische plaatsen
Tres Op steeds meer plaatsen in Spanje verhuur van goede fietsen en e-bikes
Cuatro Goede fietswinkels
Cinco Een groeiend aanbod van fietsroutes en fietspaden
Seis Spaanse steden die de fiets de ruimte geven
Siete Veel kleine reisorganisaties met bijzondere fietsreizen in Spanje
Ocho Hotels en B&B’ s met fietsvoorzieningen
Nueve De gezelligheid van het Spaanse leven
Diez En natuurlijk: de Spaanse zon….

De kusten, de randen en de eilanden van Spanje zijn het meest geliefd bij (sportieve) fietsers. Het grote lege binnenland van Spanje is bij hen duidelijk minder in trek dan Noord-Spanje, de Pyreneeën, Catalonië, de Oostkust, Andalusië, Mallorca (Balearen) en de Canarische Eilanden. Daar vinden we ook de meeste reisorganisaties, fietsverhuurders, fietshotels, fietsroutes e.d.

Door het binnenland van Spanje ligt een aantal prachtige langeafstandsroutes. Zelden komt een fietser daarvan terug zonder verhalen over de indrukwekkende landschappen, prachtige steden, en de mooie ontmoetingen met de lokale bevolking. En met het plan om snel weer in Spanje te gaan fietsen…

Lees hieronder over….

reliefkaart Spanje

Het klimaat van Spanje
Nergens in Europa kun je al zo vroeg in het jaar beginnen met fietsen en er zo lang mee doorgaan als in Spanje. Ik schrijf deze tekst aan het begin van november en als ik op de weerkaart kijk, zie ik dat het in het noorden nog steeds 18 graden, en in het zuiden 22 graden is.
In de zomermaanden juli en augustus wordt het op veel plekken natuurlijk wel echt warm, maar met een beetje planning kun je blijven fietsen, zeker in het noorden.
In enkele gebieden kun je ook in de wintermaanden (december, januari, februari) nog prima fietsen. En aan het einde van februari dient zich in het zuiden alweer de lente aan. Klik hier voor de fietsmogelijkheden per maand.
Spain-climate

Bergen
Spanje is bergachtig. Het land ligt vol grote en kleine gebergten. Als fietser zul je dan ook regelmatig een klim voor de kiezen krijgen. Vlak fietsen kan langs de kust en in de dalen van de grote rivieren (Ebro, Quadalquivir). De beroemde Spaanse hoogvlaktes, de Meseta heeft ook vlakke stukken, maar wordt ook vaak weer door bergruggen en heuvels doorsneden. 

Als je van klimmen houdt biedt Spanje je alle kansen. De bekendste bergen liggen achter de noordkust in het Cantabrisch Scheidingsgebergte (b.v. de Angliru), In de Pyreneeen, in de Sierra Nevada (met de Pico Veleta, de hoogst beklimbare weg van Europa) en op de Canarische Eilanden. En dan hebben fietsers in de bekende fietsgebieden zoals Girona, Costa Blanca en Mallorca uiteraard ook hun favoriete klimmetjes.

Klik hier voor een kaart met de 193 bekendste beklimmingen.reliefkaart Spanje 2Infrastructuur
De infrastructuur in Spanje is van uitzonderlijke kwaliteit. Met Europees geld veranderden boemellijntjes in hogesnelheidslijnen, werden overal snelwegen aangelegd en lokale wegen van nieuw asfalt voorzien. Als je ziet dat op al die prachtige wegen soms maar een paar auto’s per dag rijden, kun je je afvragen of ze zelfs niet een beetje zijn doorgeschoten.


De Spaanse fietscultuur en vías verdes
Spanjaarden staan zeer positief ten opzichte van fietsen. Hun toprenners zijn nationale helden en er wordt heel veel op mountainbike en racefiets getoerd en getrimd, al dan niet in fietsclubs. In veel steden is ook een echte fietscultuur ontstaan en verschijnen fietspaden en fietsverhuurders. In een stad als Sevilla maakt iedereen gebruik van de fiets om zich door de stad te bewegen. Het is nog zeker geen Nederland of Vlaanderen, maar de beweging is onomkeerbaar.

In opkomst zijn ook de zogenaamde vías verdes. Dat zijn oude spoortrajecten waar fietspaden van zijn gemaakt. Het zijn meestal gravelpaden die door de vrije natuur gaan. De Spanjaarden zelf zijn erg onder de indruk van deze speciale routes, die samen 2.000 km lang zijn. 
http://www.viasverdes.es/en/principal.asp

kaart vias verdes

Het gevoel van Spanje
Het centrale binnenland van Spanje is uitgestrekt en leeg. Je kunt er uren rijden zonder veel tegen te komen. Kom je in de grotere dorpen en stadjes dan bruist het plotseling weer van het leven (nou ja, behalve tijdens de siësta dan). Spanje is in talrijke opzichten een modern Europees land geworden, maar heeft toch een duidelijk eigen gezicht behouden. Spanje is mooi groot, ruig en avontuurlijk. Het is geweldig om er op je fiets doorheen te trekken, zeker in de wetenschap dat je het einde van je tocht viert met tapas, gezelligheid en een goed glas wijn.

1 reactie

  1. A loorbach op

    Waar doen jullie het allemaal van en kun je ook in Spanje terecht met een fiets met hulpstuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top