Fietsen in het Baskenland

Er zijn veel goede redenen om te fietsen in het Baskenland (en een paar bezwaren)

Baskenland fietsland bij uitstek
Het Baskenland is in Spanje de regio met de rijkste fietstraditie.  De Basken fietsen veel op racefietsen en MTB’s, het gebied heeft talloze topwielrenners voortgebracht, de fabrieken van fietsen en fietskleding liggen in het Baskenland (BH, Orbea, Extehondo) en de grote Spaanse wielerklassieker (de Clasica San Sebastian) wordt er verreden. Ook als het gaat om het niet-prestatiegerichte fietsen heeft het Baskenland een naam op te houden. De Baskische steden (Vittoria, San Sebastian, Bilbao) staan in de top 10 van meeste fietsvriendelijke steden van Spanje. De Baskische overheid is zelfs bezig om langeafstands fietspaden aan te leggen en doet er alles aan om het fietsen aantrekkelijk te maken. Een ander pluspunt van het Baskenland: het is er in onze zomermaanden minder heet dan in andere delen van Spanje.

Naast de fietstraditie heeft het Baskenland nog een andere traditie hoog te houden, die van het sublieme eten. Baskische koks horen tot de beste ter wereld. De tapas (zo mag je ze niet noemen, ze heten hier pintxos) zijn verrukkelijk en soms ware kunstwerkjes.

En dan toch ook wat bezwaren…
Ondanks al deze positieve punten is het aantal buitenlandse fietsers in het Baskenland niet te vergelijken met bestemmingen als Mallorca, Catalonië en de Costa Blanca. Waarom dat is?

Op de eerste plaats werkt het weer niet altijd mee. De prachtig groene Baskische provincies blijven alleen zo groen bij de gratie van een stevig buitje op zijn tijd.  Verder zijn er de bergen, die voor sommige fietsers een reden zijn om naar het Baskenland te komen en voor andere om er weg te blijven. Baskenland ligt vol met steile bergjes en diepe, smalle dalen. Langs de kust liggen een paar min of meer vlakke kilometers en er zijn een paar vias verdes, maar verder is het in het Baskenland lekker veel klimmen en dalen. Je snapt meteen dat de klimgeiten die in de bergetappes van Tour en Vuelta voorop rijden zo vaak Baskisch zijn.

Het Baskenland is de regio in Spanje waar heel veel maakindustrie zit. In de Baskische steden en in de dalen heerst een grote bedrijvigheid die het Baskenland tot de welvarendste gebieden van Spanje maakt. Al die activiteit zorgt echter ook voor flink wat verkeer, dat zich een weg zoekt over de bochtige wegen en door de smalle dalen.

Fietsen in het Baskenland: een kwestie van voorbereiding.
Onze conclusie is dat het in Baskenland mooi fietsen is als je van klimmen en dalen houdt.  Meer dan in andere gebieden is het verstandig om een rit of trektocht goed voor te bereiden. Je moet weten waar en wanneer je wel en niet kunt fietsen. Toen Fietsen in Spanje het Baskenland verkende kwamen we prachtige wegen, weggetjes, fietspaden en colletjes tegen. Maar je moet ze wel weten te vinden. Zelf op de kaart een route uitzetten of zo maar op de fiets stappen en maar zien waar je uitkomt is in het Baskenland geen goed plan.

Onder: langeafstands fietspaden in de pronvincie Guipuzco

fietspaden baskenland

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Noord Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top