Fietsen in Andalusie

Fietsen in Andalusie kan het hele jaar door, zeggen de Andalusiërs.  Dat klopt, want er is in Andalusië in elk deel van het jaar wel een regio te vinden waar het droog is en de temperaturen aangenaam zijn. Je over de kaart buigen en een beetje slim plannen is echter geboden. Anders loop je zomaar vast in de sneeuw van de Sierra Nevada (vanaf november) of rijd je de bakoven van het laagland van Sevilla in (tot 40 graden in augustus). Maar voor heel veel soorten fietsers heeft Andalusië inderdaad in een groot deel van het jaar veel te bieden. Trainende wielrenners zoeken de Costa del Sol op of tanken natuurlijke EPO op de hoge flanken van de Sierra Nevada. Mountainbikers met ambitie rijden de meerweekse TransAndalus. Voor recreatieve fietsers zijn er veel Vias Verdes en voor iedereen die in de buurt is, is een tocht door de binnenstad van Sevilla een must.

Andalusië, de zuidelijkste regio van Spanje, is meteen ook het meest zuidelijk gelegen deel van Europa. Andalusië komt het meest overeen met het traditionele beeld dat wij als noordelingen van Spanje hebben: de zon, de witte dorpen, de feesten en processies, de flamenco, prachtige paarden, het stierenvechten… in Andalusië wordt alles intens en passioneel beleefd onder de altijd aanwezige zon.

Op deze pagina….


Het klimaat van Andalusië
Andalusië behoort tot Europa’s warmste streken met droge, hete zomers en zachte winters. Meest in het oog springend is het grote aantal zonne-uren. Op veel plaatsen schijnt op meer dan 300 dagen de zon. Die maakt het binnenland in de zomer tot een grote bakpan. Het is dan in het binnenland warmer dan de kust. In de winter is dat andersom. De zomers zijn droog, maar met een paar uitzonderingen. In sommige (bergachtige) streken heerst een microklimaat. In de Sierra Nevada valt de sneeuw al vroeg in het najaar en in de Sierra de Grazalema (provincie Malaga) valt net zoveel regen als in Antwerpen en Amsterdam samen. We moeten er wel bij zeggen dat die regen vaak in korte tijd in het vroege voorjaar en het late najaar valt.
Almeria daarentegen is juist weer de droogste plek van Europa.


Wanneer fietsen in Andalusie?
december, januari, februari
In de vlakkere gebieden van Andalusië, vooral dus in het westen, kun je goed fietsen, net als in de buurt van Almeria. De bergen hebben hun eigen klimaat met kans op regen of sneeuw. De nachten kunnen overal koud zijn, zelfs in de (matig verwarde) huizen.

maart,  april
Op het hooggebergte na is het nu al goed fietsweer. Je kunt tegen een bui aanlopen (die soms 2 dagen blijft hangen) De nachten blijven fris.

mei, juni
Je kunt nu overal goed fietsen. Juni kan al erg heet zijn.

juli, augustus
Smoorheet, vooral in laaggelegen binnenland. In de bergen en bij de zee wordt de hitte iets getemperd.

september, oktober
In de laaggelegen delen is het eerst nog erg warm. Naar oktober toe zakken de temperaturen naar aangename waarden. De kans op neerslag neemt toe.

november
In onze gebieden is het volop herfst, maar in Andalusië zou je het nog steeds lenteachtig kunnen noemen, met temperaturen die in de eerste helft van de maand nog gemakkelijk de 20 graden kunnen halen.


Routes en wegen in Andalusië
Niemand zal iets hebben tegen de aanleg van goede wegen, maar in Andalusië hebben ze het soms overdreven. Zelfs kleine bergweggetjes van het ene kleine bergdorp naar het andere zijn verbreed en van glad asfalt voorzien. Iéts van de romantiek van het fietsen is daarmee verloren gegaan, maar ach, laten we als fietsers niet te snel klagen over te mooie wegen.
Andalusië is druk bezig de regio als fietsbestemming op de kaart te zetten. Vooral de ambitieuze TransAndalus en de TransNevada springen in het oog. Dat zijn langeafstand mountainbike (of wandel-) tochten dwars door het Andalusische binnenland van 2.000 respectievelijk 450 km lang. Andalusië kent daarnaast 23 Vias Verdes-trajecten. De kortste is 2 kilometer, de langste (Subbética en Aciete volgend op elkaar) is 110 kilometer lang.


De Vias Verdes van Andalusië

Vias-verdes-andalusie


Het Reliëf van Andalusië

Reliefkaart Andalusie

De helft van het oppervlak van Andalusië is heuvelachtig of bergachtig. Een derde van het land ligt boven de 600 meter. Er zijn 46 bergen die hoger zijn dan 1.000 meter. De Mulhacén in de Sierra Nevada is met 3.479 meter de hoogste berg van het vasteland van Spanje. De iets lager gelegen Pico Veleta kun je per fiets beklimmen. Hoger kom je niet in Europa. Bij helder weer kun je Afrika zien.

Andere berggebieden in Andalusië zijn de Sierra Morena in het noorden en de Sierras van Cazorla en Segura in het oosten. De bergketen die bij Almeria uit de woestijn rijst heet de Alhamilla. Tegenover dit dorre gebergte staan de groene sierras: de Sierra de Grazalema in de provincie Cadiz en de Sierra de Aracena in Huelva.

Tussen al deze gebergten ligt een grote (heuvelachtige) laagvlakte:  het stroomgebied van de Guadalquivir.

 fietsen-spanje-andalusie-bergen-natuurparken


De kusten van Andalusië

De kusten van Andalusie

 

 

 

 


De Costa de la Luz
In het uiterste zuiden van Spanje, in Zuid-Andalusië, ligt de Costa de la Luz. Het heeft een van de langste kustlijnen van het land met meer dan 200 km fijn, goudkleurig zand langs de Atlantische Oceaan. De kust heeft 300 dagen zon per jaar, maar is ook gevoelig voor wind. De Costa de la Luz is eigenlijk heel onbedorven. Het mist de lelijke hoogbouw van andere kusten en heeft veel kleinschalig toerisme. Het is er redelijk vlak. Al met al een heel aardige fietsbestemming, nog totaal niet ontdekt door Nederlandse en Belgisch fietsers (wel door Duitsers trouwens).  De grotere plaatsen zijn Cadiz en Jerez. Kleinere plaatsen: Conil de la Frontera, Sanlucar en Vejer de la Frontera. Je kunt vliegen op Sevilla en soms ook op Jerez. Er zijn redelijk wat fietsverhuurders en in Jerez zit een Belgische organisator van fietsreizen.  Klik hier voor een Nederlandstalige video over de provincie Cadiz.

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top