Fietsen in Andalusie – Introductie

Fietsen in Andalusie kan het hele jaar door, zeggen de Andalusiërs.  Dat klopt, want er is in Andalusië in elk deel van het jaar wel een regio te vinden waar het droog is en de temperaturen aangenaam zijn. Je over de kaart buigen en een beetje slim plannen is echter geboden. Anders loop je zomaar vast in de sneeuw van de Sierra Nevada (vanaf november) of rijd je de bakoven van het laagland van Sevilla in (tot 40 graden in augustus). Maar voor heel veel soorten fietsers heeft Andalusië inderdaad in een groot deel van het jaar veel te bieden. Trainende wielrenners zoeken de Costa del Sol op of tanken natuurlijke EPO op de hoge flanken van de Sierra Nevada. Mountainbikers met ambitie rijden de meerweekse TransAndalus. Voor recreatieve fietsers zijn er veel Vias Verdes en voor iedereen die in de buurt is, is een tocht door de binnenstad van Sevilla een must.

Andalusië, de zuidelijkste regio van Spanje, is meteen ook het meest zuidelijk gelegen deel van Europa. Andalusië komt het meest overeen met het traditionele beeld dat wij als noordelingen van Spanje hebben: de zon, de witte dorpen, de feesten en processies, de flamenco, prachtige paarden, het stierenvechten… in Andalusië wordt alles intens en passioneel beleefd onder de altijd aanwezige zon.

Routes en wegen in Andalusië
Niemand zal iets hebben tegen de aanleg van goede wegen, maar in Andalusië hebben ze het soms overdreven. Zelfs kleine bergweggetjes van het ene kleine bergdorp naar het andere zijn verbreed en van glad asfalt voorzien. Iéts van de romantiek van het fietsen is daarmee verloren gegaan, maar ach, laten we als fietsers niet te snel klagen over te mooie wegen.
Andalusië is druk bezig de regio als fietsbestemming op de kaart te zetten. Vooral de ambitieuze TransAndalus en de TransNevada springen in het oog. Dat zijn langeafstand mountainbike (of wandel-) tochten dwars door het Andalusische binnenland van 2.000 respectievelijk 450 km lang. Andalusië kent daarnaast 23 Vias Verdes-trajecten. De kortste is 2 kilometer, de langste (Subbética en Aciete volgend op elkaar) is 110 kilometer lang.

Het Reliëf van AndalusiëReliefkaart Andalusie

De helft van het oppervlak van Andalusië is heuvelachtig of bergachtig. Een derde van het land ligt boven de 600 meter. Er zijn 46 bergen die hoger zijn dan 1.000 meter. De Mulhacén in de Sierra Nevada is met 3.479 meter de hoogste berg van het vasteland van Spanje. De iets lager gelegen Pico Veleta kun je per fiets beklimmen. Hoger kom je niet in Europa. Bij helder weer kun je Afrika zien.

Andere berggebieden in Andalusië zijn de Sierra Morena in het noorden en de Sierras van Cazorla en Segura in het oosten. De bergketen die bij Almeria uit de woestijn rijst heet de Alhamilla. Tegenover dit dorre gebergte staan de groene sierras: de Sierra de Grazalema in de provincie Cadiz en de Sierra de Aracena in Huelva.

Tussen al deze gebergten ligt een grote (heuvelachtige) laagvlakte:  het stroomgebied van de Guadalquivir.

fietsen-spanje-andalusie-bergen-natuurparken

De kusten van Andalusië

De kusten van Andalusie

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Andalusië

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top