Fietsen in de Rioja – korte trektocht met bagagevervoer door Global Cyclist

Deze reis van Global Cyclist wordt niet meer georganiseerd.
Als alternatief kun je de mooie Rioja-fietsvakantie van SNP overwegen. 

Fietsen in de Rioja – 7 dagen – individuele fietsreis – georganiseerd door Global Cyclist
De Riojastreek kent iedereen van het etiket op die goede fles Spaanse wijn. Maar weinigen hebben een goed beeld van de streek. De Rioja is een aantrekkelijke streek door de afwisseling van ruige landschappen met eindeloze wijnvelden en historische stadjes. Tussen de wijnvelden ligt een netwerk van rustige landbouwweggetjes, soms geasfalteerd soms onverhard, waar je goed kunt fietsen. Wij fietsten er in september, in de week dat de oogst van het wijnjaar 2015 werd binnengehaald.

De route
De route die Global Cyclist in samenwerking met zijn lokale partner heeft uitgezet loopt gedeeltelijk ten noorden en gedeeltelijk ten zuiden van de rivier de Ebro. In het zuiden rijd je door een open heuvelland, in feit de uitlopers van de prachtige Sierra de la Demanda. Regelmatig kruizen pelgrims je pad die op weg zijn naar Santigo de Compostela.  Het klooster van El Yuso is het hoogtepunt van dit deel van de tocht. Het wijnland langs en ten noorden van de rivier heeft een heel ander karakter. Je wordt daarin helemaal ondergedompeld in de wereld van de wijn.

De vijf etappes zijn relatief kort en laten ruimte voor bezoeken aan een of meerdere wijnhuizen. Het leuke van de Rioja is toch zijn kleinschaligheid. Vanaf een hoog punt kun je de hele route in feite overzien. De wegen zijn nooit lang en recht en de aardige dorpjes en stadjes in het gebied liggen dicht bij elkaar. De etappeplaatsen zijn stuk voor stuk prima, met voor wat ons betreft Logroño als hoogtepunt. Een ongelooflijk sfeervolle en levendige stad, zeker als je zoals wij midden in de wijnfeesten terecht komt. Houd rekening met een wat kortere nacht.

fietsen rioja

Het fietsen
Hoewel de etappes kort zijn, kun je je toch nog aardig in het zweet rijden. De wijnbouw vindt plaats in een gebied vol heuvelruggetjes en dalen. Op twee stukken na is het nooit lang klimmen, maar de korte klimmetjes kunnen nog venijnig zijn. De routemaker heeft geprobeerd om doorgaande wegen te vermijden Als je wilt afsteken of wanneer je overvallen wordt door slecht weer kun je afstand tussen etappeplaatsen altijd inkorten door de weg te nemen. De landbouwweggetjes zijn soms verhard, soms onverhard.

Praktisch
Wij fietsten de Rioja-route op onze eigen fietsen (hybrides). Je kunt ook kiezen voor en huurfiets. Je rijdt de route dan op een mountainbike. Je bagage wordt vervoerd van hotel naar hotel. Als je wilt vliegen, dan is Bilbao de meest geschikte aanvlieghaven. De KLM vliegt er rechtstreeks heen. In dat geval zouden we zeker voor de huurfiets kiezen.

Je fietst de route met behulp van GPS-coordinaten, die je op je mobiele telefoon kunt downloaden. Het is handig om die op je stuur te hebben, zodat je niet (zoals wij) te vaak stilstaat om je de telefoon uit je zak te moeten halen. Er zijn zoveel kleine weggetjes dat je wel bij de les moet blijven.

Veel meer praktische informatie vind je als je de onderstaande link aanklikt.

We vonden de Rioja een fijn fietsgebied dat door zijn kleinschaligheid voor een groot fietspubliek toegankelijk is. Na afloop van de route hebben we enkele dagen doorgebracht in het Rioja stadje Ezcaray, dat de toegangspoort vormt van de vriendelijke Sierra de la Demanda. Zeker ook een aanrader.

 Reisorganisatie SNP 

IMG_6076-3-01_resized.jpeg

DSC04275-01_resized.jpeg

Middeleeuws wijnstadje La Guardia

DSC04227-01_resized.jpeg

Op weg naar het klooster van San Milan

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top