Fietsen in Madrid

Op deze pagina lees je alles over fietsen in de stad en de omgeving van Madrid, met onder andere:

Fietsen in het centrum van Madrid
Spanje heeft steeds meer steden waar je als fietser uitstekend uit de voeten kunt, maar de hoofdstad Madrid blijft vooralsnog flink achter. Er wordt in Madrid wel veel over het fietsen gediscussieerd maar de ontwikkelingen gaan traag. Fietsen in Madrid kan, maar je moet er een  geoefende fietser voor zijn.

Madrid is een stad met brede avenidas van vaak vier tot zes banen. Een stad gemaakt voor auto’s.  Fietsers worden formeel beschouwd als een voertuig en mogen dus overal rijden. Niet altijd tot genoegen van taxichauffeurs en buschauffeurs overigens, die die fietsers vooral hinderlijk vinden. De grote wegen zijn druk en als fietser voel je je weinig beschermd. Desondanks is het aantal serieuze ongelukken met fietsers klein.

huren fiets Madrid

Heel veel fietsers zie je nog niet, maar de ontwikkeling richting meer ruimte voor de fiets is toch onmiskenbaar ingezet. De komst van een systeem van leenfietsen (elektrisch nog wel) heeft veel goed gedaan. Madrilenen zien nu dat het fietsen in de stad nog zo gek niet is. De leenfietsen zijn voor iedereen beschikbaar, ook voor bezoekers, maar wij vonden ze er niet zo geweldig uitzien. Een fiets huren is veiliger, handiger en niet duur. Wat je ook ziet: fietsende maaltijdbezorgers met grote dozen op hun rug die zich door het verkeer een weg banen.

Waar fietsen?
De grote avenidas hebben vaak een baan waarop auto’s niet harder mogen dan 30. Dat is ook de baan voor fietsers. Doordeweeks is het misschien beter om de rustige straten op te zoeken die er in het centrum ook zijn. De avenidas zijn in het weekend trouwens aanzienlijk rustiger en dan beter te befietsen. De grote Paseo del Prado wordt op zondag zelfs helemaal afgesloten voor autoverkeer. Verder zijn er in de stad verschillende stroken fietspad.  Soms stoppen deze ook weer opeens. Ze sluiten niet op elkaar aan.

Waarom fietsen in Madrid toch leuk is
Goed, je moet dus een beetje handig zijn om de fiets en goed bij de les blijven, maar toch is het leuk om met je fietsje door Madrid te rijden. Er zijn een paar bedrijfjes die georganiseerde tours aanbieden en die kennen de mooie plekken en rustige straatjes. Die brengen je uiteraard naar het mooie Retiropark (fietsen mag op de verharde stukken) en naar het nieuwe fietspad langs de rivier de Manzanares. Houd rekening met een klimmetje als je vanaf de rivier weer richting de stad fietst. Een langere route pakt ook het Caza de Campo-park mee waar je als fietser echt de ruimte hebt. Zo, vanaf de fiets, krijg je een goed beeld van het centrum van Madrid, dat eigenlijk heel compact is en dus voor wat de afstanden prima te befietsen.

madrid fietsen

Nieuw fiets/wandelpad langs de rivier

Een langere rit in de stad
Als je een wat langere rit wilt maken kun je vanaf de rivier naar Casa de Campo rijden aan de westkant van de stad. Daar wordt veel wordt gefietst, ook door sportieve fietsers.
Ook kun je vanaf de rivier een aansluiting maken op de ‘Anillo Verde’ (de groene ring rond Madrid). Die is 65 km lang en bewegwijzerd. Lang niet alle stukken zijn interessant, maar een enkel deel wel, veelal gelegen in het zuidwesten van de stad. Daar gebruiken families de anillo om te recreëren in het weekend. Ondanks de aantrekkelijke naam is de Anillo Verde als geheel geen aanrader.

Fietsen buiten de stad
Als je serieus langere afstanden wilt fietsen met de racefiets, trekking bike of mountainbike dan kun je heel goed fietsen rondom Madrid. Vanuit de stad moet je wel even je weg vinden. Er is een fietspad vanaf de Anillo Verde in het noorden langs de snelweg de stad uit. Dit fietspad eindigt in het dorpje Soto del Real. Een bekende aanlegplaats voor fietsers. Van daaruit kun je verschillende mooie routes fietsen. Je zit dan in de Sierra van Madrid en kunt flink aan de bak.

Madrid fietsen

50 km ten noorden van Madrid

Als je niet zelf de stad uit wilt fietsen kun je gebruik maken van een Cercania. Dat zijn treinen voor de korte afstand waarop je je fiets gratis meeneemt. Madrid heeft er tien. Een van de lijnen gaat naar het Escorial, het immense paleis van Philips II. Van hieruit kun je prima fietsen. Het is ook het vertrekpunt van een eigen trektocht van Fietsen in Spanje. Een ander goed startpunt is de al even beroemde plaats Aranjuez, ten zuiden van Madrid. Je kunt vanuit hier diverse routes rijden onder andere op de via verde Tajuna (49 km).

Fiets in de metro
Madrid heeft het twee na grootste metrostelsel van Europa. Alle lijnen zijn duidelijk op kleur aangegeven en je kunt overal komen. Lijn 8 (roze lijn) gaat naar de airport (kaartje met toeslag).
De fiets mag mee in de metro in het weekend en buiten de spits (dus niet tussen 7.30-9.30, 14-16 en  tussen 18-20 uur). Sommige perrons liggen heel diep onder de grond, te bereiken via lange trappen en/of roltrappen. Er zijn wel liften evt. maar of het nou zo handig is met de fiets….

CiclaMadrid, de grote route rondom Madrid
Een fietsroute van 420 kilometer langs de hoogtepunten van de provincie Madrid, dat is de ambitieuze nieuwe project met de naam CiclaMadrid. Vanuit de stad Madrid kom je gemakkelijk op het parcours via een van de Cercaniatreinen. De route ligt in een ring om de stad, dus je bent ook zo weer terug. Het project is nog relatief nieuw en heeft nog veel verbetering nodig. De route zoekt vooral onverharde paden, maar de kwaliteit daarvan is soms matig.
Je kunt de route in delen fietsen. Vanuit Aranjuez 178 km (Family tour), Sierra de Guadarrama (road cycling tour) 347 km en Sierra de Norte 213 km (een mountainbike route).

Het bedrijf Rutaspangeas heeft een twee driedaagse self guided routes ontwikkeld over goed verharde wegen en prima hotels. Zij doen ook bagagevervoer.

fietsen rond Madrid

Musea
Madrid heeft prachtige musea met rijke collecties. De bekendste musea zijn het Prado, het Thyssen Bornemisza en het Reina Sofia. Het leuke is dat als je die musea aan het einde van de dag gratis kunt bezoeken. Zo is het Prado iedere avond vrij toegankelijk tussen 18-20 uur.

Het klimaat
In Madrid is het in de zomermaanden kokendheet. Je kunt de stad daarom het beste bezoeken in voor- en naseizoen. Maar ook in de winter kan het best plezierig zijn met koude winterdagen en strakblauwe luchten. Wij waren er een aantal dagen in begin februari en hadden toen een 17 graden en een strakblauwe lucht.

—————————————————————————————————————————————–

Stefan Maas woonde enige tijd in Madrid en zag van nabij hoe de Madrilenen de fietser beetje bij beetje omarmen. Hij schreef  het volgende artikel over fietsen in Madrid en rond Madrid.

Het eerste café dat we in Madrid binnenvallen, dompelt ons meteen onder in de fietscultuur. La Bicicleta heet de zaak aan de Plaza de San Ildefonso en alles is eraan gedaan om er een trendy fietscafé van te maken. Allerlei typen tweewielers hangen met touwen aan het plafond, Tour de France-icoon Bernard Hinault zwoegt op een poster een berg op en het wachtwoord voor de wifi is heel toepasselijk ‘pericodelgado‘. Natuurlijk kun je er ook een Tour de Flandes-salade bestellen of een sandwich Indurain. De tekst op de suikerzakjes geeft nog een belangrijke tip: ‘Life’s too short to ride shit bikes‘.

Hippe fietslifestyle
Het fietscafé geeft wel aan hoe ‘hip’ de fietscultuur in Spanje is geworden en hoe het leven in de metropool prima gecombineerd kan worden met een sportieve lifestyle. De cafégasten zijn geen nostalgische vijftigplussers met wielrenpetjes, maar overwegend twintigers en dertigers die met een laptop of tablet aan lange houten tafels werken.

Ook buiten het café zie je die trend terug. In het gewoel van het stadsverkeer duiken jongeren op die zich niet met scooters maar met e-bikes verplaatsen. Het BiciMAD-systeem biedt op 165  fietsstations in Madrid in totaal 2028 elektrische fietsen aan waarmee je in de binnenstad sneller dan menig auto van A naar B kunt reizen. Ook komen er in Madrid steeds meer fietspaden bij. Nog belangrijker: de Madrilenen beginnen te accepteren dat fietsers geen ‘pain in the ass’ zijn, maar volwaardige verkeersdeelnemers.

Trendy winkels
In het stadshart huren we fietsen van Bike Spain Tours. We rijden langs drukke winkelstraten met trendy winkels en ontwijken voetgangers op de trottoirs.  Nee, Madrid heeft geen nog geen fietsinfrastructuur als Amsterdam en niet overal liggen fietspaden. Er moet nog een hoop gebeuren aan het fietsfront. Aan de andere kant horen verkeersgewoel en reuring bij een miljoenenstad die  bruist en vibreert vanaf de vroege ochtend tot diep in de nacht. En trouwens: ook in Amsterdam kun je als fietser maar beter goed opletten!
We knijpen in de remmen bij het Palacio Real, het paleis waar de koninklijke familie tot 1931 woonde. Het gebouw telt maar liefst 3418 kamers. Even later draaien we het centraal gelegen Plaza Mayor op, een verkeersvrij plein vol met toeristen, straatmuzikanten en portrettekenaars. Restaurants en bars omringen deze levendige plek. Door de hele stad vind je van dit soort horecazaken en uitgaan is voor veel Madrilenen een way of life, een tweede leven dat om twaalf uur ’s nachts begint en tot in de kleine uurtjes duurt.

Koninklijk park
Het stadspark El Retiro achter het Prado Museum is dé plek om weer op adem te komen van de drukte. Plukjes mensen genieten er van een najaarszonnetje. Het park is eigenlijk een groen kunstwerk, met tal van sierlijk gesnoeide coniferen en beeldhouwwerken. Roeibootjes doorkruisen sloom de grote parkvijver. Het koninklijke karakter spat van El Retiro af, het is alsof je in de tuin van een paleis rondloopt. En dat klopt min of meer ook. Ooit hoorde het bij het paleis dat koning Filips IV in 1632 op deze locatie liet bouwen. Het complex werd later grotendeels verwoest, maar de grandeur van het park bleef behouden.

Tour om Madrid
De fiets mag dan een prachtig middel zijn om efficiënt de Madrileense highlights te bezoeken, voor écht fietsen heb je de ruimte nodig. En die is er genoeg rond Madrid. Buiten de metropool merk je pas goed dat Madrid midden op een hoogvlakte ligt, op 667 meter boven zeeniveau. Een steppe-achtig, vrijwel boomloos landschap strekt zich tot aan de horizon uit. De dominante kleur is bruin: aan het einde van de zomer is het meeste gras verdord.
We kiezen voor een groenere en meer bergachtige omgeving: de Sierra de Guadarrama op circa vijftig kilometer van Madrid. Bij het imposante El Escorial-complex stappen we uit een busje… en schrikken van de temperatuur. Stralende zon, maar het kwik komt niet veel hoger dan een graad of zeven. Een harde ijskoude wind blaast ons in het gezicht. Is dit wel Spanje? In plaats van meteen in het racezadel te klimmen, schuilen we een uurtje in het complex om de zon de kans te geven de aarde op te warmen.

Koninklijk mausoleum
Binnen maken we kennis met het megalomane project van koning Filips II van Spanje. Hij combineerde in het complex een abdij met een kasteel en een koninklijk mausoleum. De getallen die samenhangen met Escorial zijn onvoorstelbaar: 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 4000 kamers, 16 kilometer aan gangen en 86 trapzalen. Nu is Filips’ voormalige onderkomen vooral het domein van toeristen en schoolkinderen, die deze ochtend druk op het enorme Escorial-plein spelen.

Met de Sierra links van ons volgen we golvende asfaltwegen, passeren dorpjes en genieten van het weidse landschap. De temperatuur is alweer omhooggeschoten. Een slingerend bergweggetje daagt ons uit voor een onderlinge krachtmeting. We spurten als jonge honden naar boven richting het Parque Nacional de la Sierra de Guadarrama. Na een korte afdaling laat Spanje weer een ander gezicht zien: bossen, een kabbelend stroompje en uitzichten op rotsige pieken. Veel Madrilenen komt hier in het weekend naartoe om van de frisse lucht en meer gematigde temperaturen te genieten. Wat een verschil met de steppe waar we eerder doorheen reden!

’s Avonds vieren we met honderdduizenden Madrilenen en toeristen weer een nieuwe avond in de hoofdstad. Dineren om tien uur ’s avonds, wijn en cerveza (bier) in de lokale kroeg en slenteren langs terrasjes. Vanuit de hotelkamer zie ik ’s ochtends in het noorden het silhouet van de Sierra. Een uitzicht waarvan generaties Spaanse koningen in hun Palacio Real ongetwijfeld ook hebben genoten.

Fietsen huren in Madrid
Er zijn tal van aanbieders van huurfietsen in Madrid. Wij maakten gebruik van de fietsen van Bike Spain Tours, dat zowel e-bikes, stadsfietsen als racefietsen verhuurt en eventueel ook zorgt voor gidsen en transport voor tochten buiten de stad. Het BiciMAD-systeem (e-bikes) is nog geen aantrekkelijke optie voor wie een fiets langere tijd wil huren. Als je geen jaarabonnement hebt, betaal je 2 euro voor het eerste uur en 4 euro extra voor elk uur dat je de fiets langer gebruikt.

 

 

Heb je een vraag over dit bedrijf, deze route of dit gebied, stel die dan HIER. Kun je andere fietsers helpen met je ervaringen, schrijf dan een korte of langere review in het REACTIEBLOK (onderaan de pagina). Hartelijk dank daarvoor!

Fietsen in Midden Spanje

Selecteer een optie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top